Bescherming van het leven, zorg voor jong en oud

Met dank overgenomen van M.H. (Mirjam) Bikker i, gepubliceerd op zondag 5 december 2021, 20:47.
  • Het manifest ‘waardig ouder worden’ wordt uitgevoerd, waarmee we werken aan de waardering van ouderdom, we eenzaamheid zoveel mogelijk voorkomen, mantelzorg en vrijwilligerswerk stimuleren, we investeren in levensbegeleiders en palliatieve zorg en passende zorg en woonvormen de ruimte geven. Hier wordt de komende jaren 50 miljoen euro voor uitgetrokken.
  • Het kabinet zet in op preventie van en ondersteuning bij onbedoelde zwangerschappen. Er wordt 15 miljoen euro per jaar deze kabinetsperiode en 8 miljoen structureel uitgetrokken voor een landelijk aanbod van individuele ondersteuning voor vrouwen die onbedoeld zwanger zijn. Speciale aandacht is er voor het voorkomen van tienerzwangerschappen en de begeleiding van tienermoeders.
  • De stapeling van eigen bijdragen in de zorg wordt verminderd. Het eigen risico dat normaal gesproken zou doorstijgen tot €460 per jaar in 2021, houden we de komende kabinetsperiode op €385. Het kabinet gaat de stijging van de zorgpremie zoveel mogelijk tegen door nieuwe hoofdlijnenakkoorden te sluiten en maatregelen te nemen om de kosten van genees- en hulpmiddelen te beheersen. Voor de Wmo gaat een maximum tarief gelden van 17,50 euro per vier weken, wat voor huishoudens met veel zorg een enorme besparing is. Gemeenten kunnen dit tarief verlagen en/of mensen met een laag inkomen compenseren. De eigen bijdragen in de Wlz worden verlaagd, onder meer door de vermogeninkomensbijtelling te verlagen naar 4%. De eigen betaling van medicijnen wordt gemaximeerd op €250 per jaar.
  • Er komt onderzoek naar de omvang en omstandigheden van de groep mensen die hun leven als ‘voltooid’ ervaren.
  • We willen extra inzetten op het voorkomen van depressies en zelfdoding. Daarvoor komt gemiddeld 4 miljoen euro per jaar extra beschikbaar.
  • Het kabinet ondersteunt de doelstelling om te komen tot een rookvrije generatie en verhoogt de tabaksaccijns. Het kabinet zet in op het tegengaan van overmatig alcoholgebruik.
  • In een Nationaal Preventieakkoord maken we afspraken met het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties over het gezond opgroeien van kinderen en het bevorderen van een gezonde levensstijl.
  • Er komt geen verruiming van de regels rond de niet-invasieve prenatale test (NIP-test of NIPT). De NIPT wordt niet in het basispakket opgenomen, de subsidie en eigen bijdrage blijven wel bestaan.
  • Mensen krijgen meer inzicht in de kwaliteit van het zorgaanbod doordat zorgaanbieders en verzekeraars meer informatie moeten verstrekken over prijs en kwaliteit, daarnaast krijgen verzekerden inspraak op het beleid van hun zorgverzekeraar.
  • Door zorg te verschuiven van de tweede- naar de eerstelijn, wordt de zorg beter en goedkoper.
  • De betalingen in de zorg worden voortaan meer bepaald op basis van de uitkomst van de zorg voor de patiënt en minder op basis van het aantal handelingen voor de zorgverlener.
  • Het kabinet investeert flink in de kwaliteit van de verpleeghuiszorg en voldoende gekwalificeerd personeel. Dat vraagt ook om een andere manier van werken: kleinschalig, vraaggericht, innovatief, met minder regels en meer vertrouwen in de zorgprofessionals.
  • Er wordt jaarlijks 18 miljoen euro geïnvesteerd in een meer preventief werkende jeugdzorg. Daarmee voorkomen we onder meer uithuisplaatsingen.