Senator Farah Karimi leidt waarnemingsmissie naar Kirgizische parlementsverkiezingen

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op maandag 29 november 2021.

Kirgizië koos afgelopen weekend een nieuw parlement. GroenLinks-senator Farah Karimi reisde af naar Bishkek als hoofd van de waarnemingsdelegatie van de Parlementaire Assemblee van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Verkiezingswaarnemingen zijn voor de OVSE van belang omdat daarmee de democratische ontwikkelingen in de deelnemende staten worden gemonitord en ondersteund.

Kirgizië heeft een turbulent politiek jaar achter de rug na de controversiële verkiezingen van 2020 en een grondwetswijziging die meer macht bij de president legt en de invloed van het parlement beperkt. Meer dan 300 internationale observeerders bezochten de verkiezingen. Karimi: "De schaal van onze missie laat zien dat de internationale gemeenschap het belang van deze kritische fase in de politieke ontwikkeling van Kirgizië erkent."

De Parlementaire Assemblee van de OVSE bestaat uit parlementariërs uit alle deelnemende staten. De delegatie die onderdeel uitmaakte van de missie naar Kirgizië is voorafgaand aan de verkiezingen twee dagen gebriefd over de politieke situatie door experts, onderzoekers, kandidaten en vertegenwoordigers van ngo's onder voorzitterschap van de Deense parlementariër Peter Juel-Jensen en Karimi. Maandag gaven zij een persconferentie over de bevindingen van de betrokken onderzoekers en observeerders.

Bekijk ook

Nieuws ・ Europa

Crisis aan grens Belarus mag niet leiden tot legaliseren terugduwen asielzoekers

Zojuist presenteerde de Europese Commissie een pakket aan maatregelen in reactie op de crisis aan de grens met Belarus, het kondigt aan met noodwetgeving te...

23 nov 2021

Lees meer

Nieuws ・ Europa

Europarlement: geen EU-geld in ruil voor halve toezeggingen van Poolse regering

Geef geen geld uit het coronaherstelfonds aan Polen, aldus vijf fractievoorzitters uit het Europees Parlement.

16 nov 2021

Lees meer

Nieuws ・ Vluchtelingen

GroenLinks-senator Farah Karimi spreekt met Afghaanse vluchtelingen in Albanië

Farah Karimi sprak deze week met Afghaanse vluchtelingen in Albanië.

16 okt 2021

Lees meer

Nieuws ・ Europa

GroenLinks: Europese Commissie moet rechtszaken starten om pushbacks bij EU-grenzen

Vandaag debatteert het Europees Parlement met Eurocommissaris Ylva Johansson en de Europese Raad over het illegaal terugduwen van migranten.

20 okt 2021

Lees meer