Witwasaanpak wordt versterkt na aangenomen motie van GroenLinks

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op dinsdag 23 november 2021.

De opsporingscapaciteit om witwaspraktijken aan te pakken moet worden verstevigd naar aanleiding van een aangenomen GroenLinks-motie in de Eerste Kamer.

Kees Vendrik @keesvendrik

Eerste Kamerlid

De motie was in navolging van een eerdere aangenomen motie van de Senaatsfractie waarbij fractievoorzitter Paul Rosenmöller een onderzoek afdwong naar mogelijkheden voor duurzame versterking van de rechtsstaat.

"Iedereen in Nederland is het er inmiddels over eens dat we momenteel onvoldoende weten van de belangrijkste witwasrisico’s in Nederland. Deze kennis is noodzakelijk in de strijd tegen zware criminaliteit en de bescherming van onze rechtstaat", beklemtoont Kees Vendrik, financieel-woordvoerder van GroenLinks in de Eerste Kamer. "Het gaat om bergen witgewassen geld die uiteindelijk doorsijpelen naar de bovenwereld en de rechtstaat aantasten. Uit de National Risk Assessment Witwassen blijkt dat ons land op meerdere fronten een lage weerbaarheid kent tegen witwasrisico’s."

De GroenLinks-motie zorgt voor realistische en noodzakelijke stappen om onze onderzoeks- en opsporingscapaciteit te vergroten omdat meer kennis inzake witwaspraktijken gewenst is om risico’s te identificeren. Vendrik: "Tijdens de behandeling van het Pakket Belastingplan in de Eerste Kamer op 13 en 14 december zal GroenLinks dit dan ook opnieuw benadrukken."

Bekijk ook

Nieuws ・ Vluchtelingen

GroenLinks-senator Farah Karimi spreekt met Afghaanse vluchtelingen in Albanië

Farah Karimi sprak deze week met Afghaanse vluchtelingen in Albanië.

16 okt 2021

Lees meer

Nieuws ・ Werk

Eerste Kamer stemt in met betaald ouderschapsverlof

Op dinsdag 12 oktober heeft de Eerste Kamer de Wet betaald ouderschapsverlof aangenomen. De motie van GroenLinks leidt tot een hogere vergoeding.

12 okt 2021

Lees meer

Nieuws ・ Open overheid

Wet open overheid aangenomen door Eerste Kamer

Vandaag is de initiatiefwet van GroenLinks en D66 na een traject van 10 jaar aangenomen in de Eerste Kamer.

05 okt 2021

Lees meer

Nieuws ・ Diversiteit

Eerste Kamer stemt in met het vrouwenquotum voor de top van het bedrijfsleven

Op dinsdag 28 september heeft de Eerste Kamer ingestemd met een vrouwenquotum die moet zorgen voor meer gendergelijkheid in de top van grote bedrijven.

28 sep 2021

Lees meer