Facebook is nerveuzer dan ooit

Met dank overgenomen van P.J.G. (Paul) Tang i, gepubliceerd op dinsdag 23 november 2021, 2:46.

Vandaag namen we een belangrijke horde richting Europese wetgeving om Big Tech aan te pakken. Facebook is nerveuzer dan ooit.

Vandaag stemde een grote meerderheid van de interne marktcommissie in het Europees Parlement voor aanscherpingen in de Digitale Marktenwet - de zogenaamde DMA. Daarmee namen we de laatste horde richting een wet die de marktmacht van de vijf allergrootste Big Techbedrijven aanpakt.

Zuckerberg & co

Als het aan de onderhandelaars in het Europees Parlement ligt, zijn alle oneerlijke manipulatiepraktijken van Zuckerberg & co binnenkort verleden tijd. Digitale advertenties mogen niet langer op kinderen worden gericht, agressieve overnames worden aangepakt en gebruikers krijgen eindelijk het recht om hun telefoon en computer in te stellen zoals ze zelf willen.

Facebook is nog nooit zo zenuwachtig geweest over wetgeving als nu

Onder wereldwijde belangstelling presenteerde de Europese Commissie een jaar geleden de DMA. Ik onderhandelde als enige Nederlander over deze wet die achttien concrete verplichtingen in het leven roept om monopolies te voorkomen en machtsmisbruik te verbieden. Bedrijven die zich niet aan deze verplichtingen houden, kunnen boetes krijgen van vier tot tien procent van hun jaarlijkse omzet en kunnen bovendien opgebroken worden.

Zenuwachtig

Facebook is nog nooit zo zenuwachtig geweest over wetgeving als nu. De afgelopen maanden besteedde het bedrijf miljoenen euro’s aan gelobby en aan een marketingcampagne om Europese wetgevers van gedachten te doen veranderen. Maar het lijkt erop dat het grote geld deze keer niet zal winnen.

In december of januari stemt het gehele Europees Parlement over de DMA. Donderdag stemmen de nationale ministers van Economische Zaken ook over amendementen aan de DMA. Als de posities van zowel de Raad als het Parlement bekend zijn, zal de EU dit voorjaar tot een finaal akkoord moeten komen onder het Franse EU-voorzitterschap. In 2023 zal de wet naar verwachting in werking treden.

Foto: Anthony Quintano

23 november 2021

Dit bericht delen

TweetShare on Twitter Share on WhatsAppShare on WhatsApp Share on FacebookShare on Facebook Share on LinkedInShare on LinkedIn

Post navigation

PreviousPrevious post:Europees Parlement stemt voor nieuwe wet tegen belastingontwijking

Gerelateerde berichten

Europees Parlement stemt voor nieuwe wet tegen belastingontwijking

11 november 2021

Hoogste Europese rechter geeft Google tik op de vingers

10 november 2021

Doorbraak bij aanpak van techgiganten

26 oktober 2021

De toekomst van onze digitale wereld

22 september 2021

Kies een taal Nederlands English

Aanmelden nieuwsbrief

Volg mijn werk

Vind ons op:

Facebook page opens in new windowTwitter page opens in new windowLinkedin page opens in new windowInstagram page opens in new windowTelegram page opens in new window

De PvdA

Site navigatie

Zoeken

Search:

© 2021 Paul Tang

Privacy en Cookiebeleid

Go to Top

We gebruiken cookies om je taalinstellingen te onthouden en onze site tegen spam te beschermen.AkkoordWeigerenPrivacybeleid

Je kunt je toestemming op elk moment intrekken met de knop toestemming intrekken.Toestemming intrekken