Raad Buitenlandse Zaken (Handel), 11 november 2021 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op donderdag 11 november 2021, 18:30.

Voornaamste resultaten

Handelsbetrekkingen EU-VS

De Raad besprak de recente ontwikkelingen en hoe de huidige positieve dynamiek in de bilaterale handels­betrekkingen kan worden behouden en versterkt. Het ging voornamelijk over de aankondiging (van 31 oktober) over de handel in staal en aluminium en de mogelijk­heden voor toekomstige betrekkingen, met name wat betreft de Handels- en Technologieraad EU-VS.

Zdravko Počivalšek, Sloveens minister van Economische Ontwikkeling en Technologie

De EU en de VS zijn elkaars belangrijkste bestemming van directe buitenlandse investeringen, met wederzijdse investeringen van meer dan 60% van alle mondiale directe buitenlandse investeringen. We moeten ons blijven inspannen om ons trans-Atlantisch handels­partnerschap in stand te houden en verder te versterken in het belang van de burgers aan beide zijden. Het recente besluit van de VS om de Section 232-heffingen op uit de EU ingevoerd staal en aluminium terug te brengen tot een niveau dat overeenstemt met het historische handelsniveau, is een stap in de goede richting maar nog niet het eindpunt.

Zdravko Počivalšek, Sloveens minister van Economische Ontwikkeling en Technologie

Tijdens de top in juni bevestigden de leiders van de EU en de VS dat zij nauw willen samen­werken als partners en bond­genoten om gemeen­schappelijke uitdagingen aan te pakken, menings­verschillen willen over­bruggen en zich op een positieve agenda willen richten. Er wordt intensief samengewerkt met de regering-Biden, wat reeds resultaten heeft opgeleverd: de oprichting van de Handels- en Technologieraad, het staakt-het-vuren in het geschil over Airbus en Boeing, de beëindiging van de Section 301-onderzoeken naar digitale­diensten­belastingen van sommige lidstaten, en meest recent, de aankondiging van de daling van de heffingen op staal en aluminium uit de EU tot vroegere handelsniveaus en het akkoord om onderhandelingen te starten over een alomvattende regeling inzake duurzaam staal en aluminium.

Tegen deze achtergrond verklaarden de ministers zich te zullen inzetten voor een positieve, toekomstgerichte trans-Atlantische agenda, en moedigden ze de Commissie aan haar intensieve samenwerking met de regering-Biden voort te zetten. Ze verwelkomden ook de recente positieve stappen en willen dat de werkzaamheden met betrekking tot lopende geschillen worden voortgezet totdat deze definitief zijn opgelost. Tegelijkertijd is het belangrijk nieuwe geschillen en/of knelpunten te voorkomen.

Naar aanleiding van de aankondiging door de VS van de eenzijdige vervanging van de Section 232-heffingen door tarief­contingenten op basis van de historische import van staal en aluminium uit de EU, wordt verwacht dat er op grond van de comitologieprocedure een besluit zal worden genomen over de eenzijdige opschorting van de evenwichts­herstellende EU-heffingen, die als reactie op de Section 232-heffingen voor goederen uit de VS werden opgelegd.

Voorts kwamen de onderhandelaars van de EU en de VS overeen hun respectieve geschillen­beslechtings­zaken bij de WTO op te schorten en onder­handelingen te starten over een alomvattende regeling inzake duurzaam staal en aluminium en over de lopende samenwerking (handels­beschermende maatregelen, douane­samenwerking, monitoring van de bilaterale staal- en aluminiumhandels­stromen en samenwerking inzake niet-marktovercapaciteit).

Hoewel het akkoord over staal en aluminium slechts een tijdelijke oplossing is, is het een verbetering voor de Europese producenten en exporteurs van staal en aluminium naar de VS, en kunnen de EU en de VS zich nu richten op een meer toekomstgerichte, positieve trans-Atlantische agenda. De EU blijft van oordeel dat de Section 232-heffingen van de VS tegen de EU en haar staal- en aluminiumexport onverenigbaar zijn met de WTO-regels, en verzoekt de VS nogmaals deze volledig te schrappen.

De ministers hielden via videoconferentie een informele gedachtewisseling met Katherine Tai, de handelsgezant van de Verenigde Staten. Het ging onder meer over de werkzaamheden voor de positieve agenda, in het bijzonder met betrekking tot de Handels- en Technologieraad EU-VS, de situatie in de aanloop naar de 12e Ministeriële Conferentie van de WTO en de behoefte aan een definitieve beslechting van de lopende geschillen.

Aankondiging van de overeenkomst inzake heffingen op staal en aluminium (Europese Commissie)

Gezamenlijke verklaring over de overeenkomst inzake digitale­diensten­belastingen

Gezamenlijke inauguratieverklaring van de Handels- en Technologieraad EU-VS (Europese Commissie)

WTO-hervorming en voorbereiding 12e Ministeriële Conferentie

De Raad besprak de jongste ontwikkelingen inzake het WTO-hervormingsproces en de voorbereidingen voor de 12e Ministeriële Conferentie van de WTO (MC12), van 30 november tot 3 december in Genève.

De ministers spraken hun brede steun uit voor de door de Commissie voorgestelde aanpak voor de MC12, met name wat betreft de mogelijke resultaten, zoals:

handel en gezondheid, waaronder een component inzake intellectuele eigendom

de oprichting van een werkgroep voor institutionele verbeteringen van de WTO, die voor de volgende ministeriële conferentie voorstellen zal doen over de hervorming van de 3 kerntaken van de WTO

de afronding van de onderhandelingen over visserijsubsidies

de afronding van de onderhandelingen over de nationale dienstenregelgeving

vooruitgang met betrekking tot de initiatieven inzake gezamenlijke verklaringen

handel en milieuduurzaamheid

transparantie en andere mogelijke resultaten, bijvoorbeeld met betrekking tot een gelijk speelveld

werkprogramma's inzake landbouw

De EU zal blijven streven naar een akkoord door de MC12 en roept andere WTO-leden op om even constructief te zijn. De ministeriële conferentie in december zal van belang zijn om de centrale rol van de WTO in het multilaterale handelsstelsel andermaal te bevestigen.

Zdravko Počivalšek, Sloveens minister van Economische Ontwikkeling en Technologie

De Raad Buitenlandse Zaken (Handel) zal van 29 november tot 3 december in Genève bijeenkomen in de marge van de Ministeriële Conferentie om de ontwerpconclusies van de Raad en het ontwerpbesluit van de Raad betreffende het namens de EU in de MC12 in te nemen standpunt aan te nemen.

Twaalfde Ministeriële Conferentie van de WTO

Uitvoering en handhaving van de EU-handels­overeenkomsten

De Commissie presenteerde onder "diversen" haar verslag over de uitvoering en handhaving van de EU-handels­overeenkomsten. Ze riep de lidstaten op hun goede gezamenlijke werkzaam­heden voort te zetten.

Dat jaarlijkse verslag werd op 27 oktober 2021 gepubliceerd door de Commissie. Het geeft een beeld van de evolutie van de preferentiële handel van de EU in 2020. Het onderzoekt de 37 belangrijkste handels­overeenkomsten met 67 partners en geeft een samenvatting van de resultaten van de uitvoerings- en handhavingsmaatregelen in 2020 en de eerste helft van 2021.

Verslag van de Commissie over de tenuitvoerlegging en handhaving van de handelsovereenkomsten van de EU

Handel en duurzame ontwikkeling

Ook onder diversen debatteerden de ministers over de evaluatie van de uitvoering en handhaving van de hoofdstukken over duurzame ontwikkeling in EU-handels­overeenkomsten. De Nederlandse delegatie, gesteund door België en Luxemburg, vroeg de Commissie om een eerste impressie te geven van de resultaten van de EU-raadpleging van belanghebbenden over de evaluatie (afgesloten op 31 oktober) en de Raad bij te praten over de volgende stappen in het proces.

Het 15-puntenactieplan van de Commissie van februari 2018 diende als leidraad voor de verbetering van de uitvoering en handhaving van die hoofdstukken in EU-handels­overeenkomsten.

De Commissie voert momenteel een evaluatie van dit actieplan uit. Deze zal betrekking hebben op alle relevante aspecten van de uitvoering en handhaving van de hoofdstukken over handel en duurzame ontwikkeling, waaronder de reikwijdte van de verbintenissen, de toezichtmechanismen, de mogelijke sancties bij niet-naleving, de institutionele structuur en de vereiste middelen.

Evaluatie van de bepalingen inzake handel en duurzame ontwikkeling in handels­overeenkomsten

Bilaterale handelsbesprekingen

Tijdens de lunch kwamen de lopende bilaterale handels- en investerings­onderhandelingen met Chili, Nieuw-Zeeland en India aan bod, evenals de overeenkomsten waarvoor de onderhandelingen zijn afgesloten, zoals die met Mercosur en Mexico.

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3823

Brussel

11 november 2021

09:30

Vooraf (documenten)

Lijst van A-punten, Niet-wetgevingswerkzaamheden

Voorlopige agenda

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN