Iedereen recht op goed openbaar vervoer

Met dank overgenomen van H.E. (Habtamu) de Hoop i, gepubliceerd op donderdag 28 oktober 2021.

Vertel ons je verhaal! Samen zorgen we ervoor dat iedere Nederlander makkelijk op de plaats van bestemming kan komen.

Deel je verhaal

Het is behoorlijk schrikken als de bus verdwijnt die je dagelijks neemt om naar werk of naar school te gaan. Of om in het weekend naar familie of vrienden te reizen. Zeker als je geen alternatief hebt en daardoor kilometers extra moet fietsen of lopen.

Helaas zien we dat steeds vaker. Bushaltes of zelfs hele buslijnen worden geschrapt, omdat ze niet ‘rendabel’ genoeg zijn. Keuzes die in bestuurskamers worden gemaakt, maar voor veel mensen ingrijpende gevolgen hebben. Niet alleen voor werkenden en scholieren, maar bijvoorbeeld ook voor ouderen die de vrijheid verliezen om zich zelfstandig te kunnen verplaatsen.

Een te grote groep mensen in Nederland kan niet op hun bestemming komen met het OV.

Als jonge scholier fietste ik ook elke dag ruim 40 minuten heen en terug naar de middelbare school in Sneek. Niet omdat ik zo graag wilde, maar doordat je door de slechte verbinding de reistijd met de bus zelfs nog langer was. Dat betekende dat ‘s ochtends om half 7 de wekker al ging en dat er ‘s avonds minder tijd was om huiswerk te maken.

Het verdwijnen van openbaar vervoer versterkt een bestaand probleem. Een te grote groep mensen in Nederland kan niet volwaardig deelnemen in de samenleving omdat ze niet op hun bestemming kunnen komen. Naast de beschikbaarheid van openbaar vervoer speelt betaalbaarheid hier een grote rol. De harde realiteit is dat het voor veel mensen niet te betalen is om regelmatig naar vrienden, familie of zelfs naar een sollicitatiegesprek te gaan.

Belangrijke voorzieningen raken steeds verder van mensen verwijderd.

Dit probleem speelt in heel Nederland, maar in het bijzonder in regionale gebieden. Belangrijke voorzieningen als scholen, ziekenhuizen en winkels raken steeds verder van mensen verwijderd. Met afnemende openbaar vervoer-mogelijkheden neemt niet alleen de afstand tot deze voorzieningen toe, maar is die afstand ook steeds moeilijker te overbruggen. Als gevolg kalft de leefbaarheid steeds verder af.

De afzonderlijke verhalen van mensen over geschrapte buslijnen en afnemende voorzieningen tellen op tot een landelijk urgent probleem waar dit demissionaire kabinet veel te weinig oog voor heeft. Bezuinigingen waren een voorwaarde voor steun aan ov-bedrijven tijdens de coronacrisis, waardoor de afname van voorzieningen in een stroomversnelling kwam. Liever steekt het kabinet miljarden in extra rijbanen voor snelwegen in de randstad.

Ik open een meldpunt waarop mensen zich kunnen melden met dit soort problemen.

Bereikbaarheid wordt door rechtse partijen te veel als middel voor economische groei gezien in plaats van als basisvoorziening voor mensen om een normaal en fijn leven te kunnen leiden. Dit kan en moet anders en daarom wil ik dit probleem bij het kabinet aankaarten en ga ik de komende periode voorstellen doen.

En jij kunt me daarbij helpen. Vandaag open ik een meldpunt waarop mensen zich kunnen melden met dit soort problemen. Ik ben benieuwd naar jouw verhaal. Kun jij moeilijk naar je werk komen, omdat er een buslijn is opgeheven? Of kun jij je moeder niet bezoeken, omdat een treinkaartje simpelweg te duur is? Via onderstaande link kun je jouw verhaal met ons delen. Samen maken we een vuist tegen dit kabinetsbeleid en zorgen we ervoor dat iedere Nederlander makkelijk op de plaats van bestemming kan komen.

Via onderstaande link kun je jouw verhaal met ons delen. Samen zorgen we ervoor dat iedere Nederlander makkelijk op de plaats van bestemming kan komen.

Neem contact met ons op