Europarlement wil inzetten op uitfaseren fossiele subsidies bij klimaattop

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op woensdag 20 oktober 2021.

Het Europees Parlement wil op de VN-klimaattop in Glasgow inzetten op het uitfaseren van fossiele subsidies. Vandaag debatteerde het Europees Parlement over de klimaattop, donderdag wordt gestemd over de resolutie die een belangrijke basis vormt voor de onderhandelaars van het Europees Parlement op de top.

Bas Eickhout @baseickhout

Europarlementariër en delegatieleider GroenLinks Europa

Bas Eickhout, Europarlementariër voor GroenLinks: “Ik had graag hogere Europese klimaatdoelen gezien, om ook andere landen over de streep te trekken de ambities te verhogen, maar dat is inmiddels helaas een gepasseerd station. Waar we wel invloed op hebben, is het verleggen van geldstromen, zowel binnen als buiten Europa. Dat betekent meer klimaatfinanciering, het uitfaseren van fossiele subsidies en strenge regels om fossiele investeringen tegen te gaan. Het geld moet de doelen volgen, niet andersom.”

De resolutie roept op werk te maken van de belofte van rijke landen om jaarlijks 100 miljard dollar aan klimaatfinanciering beschikbaar te stellen aan ontwikkelingslanden. Ook wordt het voorstel om uiterlijk in 2025 alle fossiele subsidies uit te faseren naar alle waarschijnlijkheid aangenomen.

De onderhandelingen tijdens de klimaattop gaan ook over veel technische zaken. Een van de belangrijke discussiepunten waar zowel het Europees Parlement als de EU-landen zich over buigen is de tijdlijn van de klimaatdoelen. Eickhout: “Landen hebben nu klimaatdoelen met verschillende data voor hun tussendoel, bijvoorbeeld 2025 of 2030. De discussie is of die doelen elke vijf of tien jaar gesteld moeten worden. Het Europarlement wil dat dit soort doelen vanaf 2031 elke vijf jaar geüpdatet worden. Zo zorgen we voor meer momenten om de uitstoot sneller naar beneden te krijgen.”

Eickhout maakt deel uit van de delegatie die namens het Europees Parlement deelneemt aan de onderhandelingen in Glasgow. Als de resolutie donderdag wordt aangenomen door het Europarlement, maakt dat deel uit van het mandaat voor de onderhandelingen in de eerste twee weken van november.