Een gemeenschappelijke oplader: beter voor consumenten en het milieu

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 15 oktober 2021.

De EU is van plan om het leven gemakkelijker te maken voor consumenten en om afval te verminderen door USB-C de gemeenschappelijke oplader te maken voor smartphones en mobiele toestellen.

We kennen allemaal de frustratie van al de verschillende USB-kabels om onze smartphones, tablets of camera’s op te laden. De EU wil hier een einde aan maken, en zo ons leven gemakkelijker te maken en e-afval te verminderen. Om het voorstel beter te begrijpen, spraken we met Anna Cavazzini, voorzitter van de commissie consumentenbescherming. Lees hieronder onze samenvatting van het Facebook live interview.

Het voorstel voor een gemeenschappelijke oplader

“Het Europees Parlement ijvert al 10 jaar voor één norm, zodat we niet langer verschillende kabels nodig hebben, maar slechts ééntje,” zei ze. De Europese Commissie heeft geprobeerd om bedrijven via vrijwillige akkoorden mee te krijgen, wat maar gedeeltelijk gewerkt heeft, want niet alle bedrijven waren akkoord. Daarom heeft de Commissie uiteindelijk een wetsvoorstel klaargemaakt voor één enkele standaard voor opladers.

Wat betekent dit voor consumenten?

Er zijn twee delen in het voorstel: één is een gemeenschappelijke standaard voor kabels en toestellen, wat wil zeggen dat ze in de toekomst verwisselbaar zijn. Dat is goed nieuws voor consumenten, omdat ze hun toestellen met om het even welke kabel kunnen opladen.

Het tweede deel is ‘ontbundeling’. “Als ik een nieuwe telefoon koop, krijg ik automatisch een nieuwe kabel”, zei Cavazzini. “In de toekomst zullen telefoons en toestellen niet meer automatisch verkocht worden met kabels wat elektronische zal afval verminderen.” Dat wil zeggen dat consumenten hun kabel apart moeten kopen. Maar omdat de meeste mensen al kabels hebben, zullen dit geen grote kosten zijn.

Wanneer kunnen we de gemeenschappelijke oplader in de EU verwachten?

Als we optimistisch zijn zullen de regels in 2024 van kracht worden. Cavazzini hoopt dat het Parlement het voorstel snel zal afronden en tegen eind 2022 een akkoord zal bereiken met de Raad van ministers, die samen met het Parlement medewetgever zijn. Landen hebben dan twee jaar de tijd om de wet te bekrachtigen.

Ideeën van het Parlement

Hoewel het Parlement nog niet officieel begonnen is aan het voorstel, hebben sommige EP-leden al een oproep gedaan om alle toestellen erin op te nemen. “Het voorstel van de Commissie omvat vele toestellen, maar e-readers bijvoorbeeld niet,” zei Cavazzini. Andere Europarlementsleden zeggen dat de wetgeving toekomstbestendig moet zijn, bijvoorbeeld door rekening te houden met draadloos opladen.

Zal dit innovatie onderdrukken?

Volgens het Europarlementslid voert de industrie regelmatig het argument aan dat wetgeving innovatie kan verhinderen. “Ik zie het niet”, zei ze. “Het voorstel zegt dat we de regels kunnen aanpassen als er een nieuwe standaard opduikt die beter is dan USB-C.”

In hoeverre kan e-afval gereduceerd worden?

Er zijn verschillende schattingen, maar één getal komt steeds terug, en dat is 1000 ton per jaar. “Elektronisch afval is de snelst groeiende afvalstroom in de EU. Als we de Green Deal werkelijk willen uitvoeren en ons grondstofverbruik willen afremmen, moeten alle zeilen bijgezet worden,” zei ze.

Achtergrond

Na 10 jaar druk van het Europees Parlement, presenteerde de Europese Commissie in september 2021 haar voorstel over de gemeenschappelijke oplader. Het zou van USB-C de standaard aansluiting maken voor alle smartphones, tablets, camera’s, koptelefoons, draagbare luidsprekers en draagbare consoles voor videospelletjes.

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20211008STO14517