Besluit 2021/1796 - Standpunt EU in de commissie die is ingesteld bij het Verdrag inzake de bescherming van het mariene milieu in het noordoostelijk deel van de Atlantische Oceaan inzake een besluit tot vaststelling van het beschermd marien gebied van de Noord-Atlantische stroom en de onderzeese berg Evlanov (MPA NACES) en een aanbeveling inzake het beheer van MPA NACES

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 12 oktober 2021 gepubliceerd en is op 28 september 2021 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2021/1796 van de Raad van 28 september 2021 betreffende het namens de Europese Unie in de commissie die is ingesteld bij het Verdrag inzake de bescherming van het mariene milieu in het noordoostelijk deel van de Atlantische Oceaan in te nemen standpunt inzake een besluit tot vaststelling van het beschermd marien gebied van de Noord-Atlantische stroom en de onderzeese berg Evlanov (MPA NACES) en een aanbeveling inzake het beheer van MPA NACES

officiële Engelstalige titel

Council Decision (EU) 2021/1796 of 28 September 2021 on the position to be taken on behalf of the European Union within the Commission established by the Convention for the Protection of the Marine Environment of the North-East Atlantic as regards a decision on the establishment of the North Atlantic Current and Evlanov Seamount Marine Protected Area (NACES MPA) and a recommendation on the management of the NACES MPA
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2021/1796
Regdoc-nummer ST(2021)11270
Origineel voorstel COM(2021)352 NLEN
Celex-nummer i 32021D1796

3.

Key dates

Document 28-09-2021; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 12-10-2021; PB L 361 p. 46-47
Inwerkingtreding 28-09-2021; in werking datum document zie art 3
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

12.10.2021   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 361/46

 

BESLUIT (EU) 2021/1796 VAN DE RAAD

van 28 september 2021

betreffende het namens de Europese Unie in de commissie die is ingesteld bij het Verdrag inzake de bescherming van het mariene milieu in het noordoostelijk deel van de Atlantische Oceaan in te nemen standpunt inzake een besluit tot vaststelling van het beschermd marien gebied van de Noord-Atlantische stroom en de onderzeese berg Evlanov (MPA NACES) en een aanbeveling inzake het beheer van MPA NACES

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 192, lid 1, in samenhang met artikel 218, lid 9,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Het Verdrag inzake de bescherming van het mariene milieu in het noordoostelijk deel van de Atlantische Oceaan (1) (“het verdrag”), waarbij de Unie partij is, is op 25 maart 1998 in werking getreden.

 

(2)

Krachtens artikel 10, lid 3, van het verdrag kan de bij artikel 10, lid 1, van het verdrag ingestelde commissie (“de Ospar-commissie”) besluiten en aanbevelingen vaststellen in overeenstemming met artikel 13 van het verdrag.

 

(3)

Tijdens haar 24e vergadering op 1 oktober 2021 zal de Ospar-commissie een besluit tot vaststelling van het beschermd marien gebied van de Noord-Atlantische stroom en de onderzeese berg Evlanov (“MPA NACES”) en een aanbeveling inzake het beheer van MPA NACES vaststellen.

 

(4)

Met het beoogde besluit van de Ospar-commissie wordt het MPA NACES ingesteld en de grenzen daarvan aangeduid.

 

(5)

Het doel van de beoogde aanbeveling van de Ospar-commissie is de verdragsluitende partijen te helpen bij hun acties en bij het vaststellen van maatregelen om de instandhoudingsdoelstellingen in de bijlage bij die aanbeveling te behalen.

 

(6)

De twee beoogde handelingen van de Ospar-commissie hangen nauw samen en daarom moet de Unie één standpunt vaststellen dat betrekking heeft op de beide handelingen.

 

(7)

De beoogde handelingen betreffen de bescherming van het milieu, wat een gedeelde bevoegdheid is van de Unie en haar lidstaten uit hoofde van artikel 4, lid 2, punt e), VWEU. De beoogde handelingen vallen niet binnen een gebied dat grotendeels onder de Unieregels over die bescherming valt. De Unie is niet voornemens gebruik te maken van de mogelijkheid om haar externe bevoegdheid uit te oefenen betreffende gebieden waarop deze handelingen betrekking hebben en waarvoor zij haar bevoegdheid nog niet intern heeft uitgeoefend.

 

(8)

Het is passend het standpunt te bepalen dat namens de Unie moet worden ingenomen in de Ospar-commissie, aangezien het besluit van die commissie voor de Unie bindend zal zijn,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

Het namens de Unie in te nemen standpunt tijdens de 24e vergadering van de Ospar-commissie houdt in dat de vaststelling van het besluit tot vaststelling van het beschermd marien gebied van de Noord-Atlantische stroom en de onderzeese berg Evlanov (MPA NACES) en van een aanbeveling inzake het beheer van MPA NACES, wordt gesteund.

Artikel 2

In het licht van ontwikkelingen tijdens de 24e vergadering van de Ospar-commissie kunnen vertegenwoordigers van de Unie instemmen met een verfijning van het in artikel 1 bedoelde standpunt, in overleg met de lidstaten tijdens coördinatievergaderingen ter plaatse, zonder nader besluit van de Raad.

Artikel 3

Dit besluit treedt in werking op de datum waarop het wordt vastgesteld.

Gedaan te Brussel, 28 september 2021.

Voor de Raad

De voorzitter

  • S. 
    KUSTEC
 

 


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.