Rutte: demissionaire bewindslieden zelf verantwoordelijk voor stemgedrag

woensdag 13 oktober 2021, 12:14

DEN HAAG (PDC) - Demissionair premier Mark Rutte1 stelt dat er geen druk uitgeoefend is op bewindspersonen om weg te blijven bij de stemming over het invoeren van het coronatoegangsbewijs op 16 september 2021. Rutte verklaart dit in de beantwoording van de Kamervragen die gesteld zijn door Pieter Omtzigt2.

Omtzigt3 stelde de Kamervragen naar aanleiding van de afwezigheid van het merendeel van de bewindspersonen die tevens Kamerlid zijn tijdens de hoofdelijke stemming over de QR-code. Geert Wilders4' motie om het coronatoegangsbewijs niet in te voeren werd met een krappe meerderheid verworpen. VVD5, D666, CDA7, PvdA8 en de fractie-Den Haan stemden tegen.

Het onder druk zetten van bewindslieden omtrent stemmingen in de Tweede Kamer zou in strijd zijn met het derde lid van Artikel 679 van de Grondwet. Hierin staat namelijk dat Kamerleden zonder last stemmen. Rutte benadrukt in zijn beantwoording dat Kamerleden zelf verantwoordelijk zijn voor hun stemgedrag en dat het kabinet hier niet over oordeelt.

  • Beantwoording Kamervragen

Bron: Rijksvoorlichtingsdienst

Meer over ...

  • Artikel 67: Quorum; stemming
  • Dualisme en monisme

  • 1. 
    Mark Rutte (1967) is sinds 1 oktober 2024 secretaris-generaal van de NAVO. Hij was van 14 oktober 2010 tot 2 juli 2024 minister-president en minister van Algemene Zaken. Sinds 2006 was hij politiek leider van de VVD. In 2006-2010 was de heer Rutte fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer. Hij was van 17 juni 2004 tot 28 juni 2006 staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap belast met wetenschapsbeleid, beroepsonderwijs en studiefinanciering. Daarvoor was hij bijna twee jaar staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid belast met onder andere volksverzekeringen, bijstand en arbeidsomstandigheden. De heer Rutte was eerder voorzitter van de JOVD en manager bij een werkmaatschappij van Unilever.
     
  • 2. 
    Pieter Omtzigt (1974) was met korte onderbreking vanaf 3 juni 2003 tot en met 13 mei 2025 lid van de Tweede Kamer. Vanaf 2023 was hij partijleider van het door hem opgerichte Nieuw Sociaal Contract, waarmee hij twintig zetels haalde. Voordien was hij lid van de CDA-fractie, die hij verliet na langdurig aanhoudende frictie. Stond bekend als 'dossiervreter', vooral in de toeslagenaffaire. Zette zich als econometrist verder veel in voor onderwerpen als pensioenen en belastingen. Was daarnaast actief in de Raad van Europa, namens welke hij een schandaal in Malta blootlegde. Trad in 2025 terug, nadat het na meerdere pauzes niet gelukt was te herstellen van een burn-out.
     
  • 3. 
    De Groep-lid Omtzigt ontstond in de Tweede Kamer op 15 september 2021, nadat Pieter Omtzigt als onafhankelijk lid terugkeerde van ziekteverlof. Hij was eerder Kamerlid voor het CDA, maar verliet op 12 juni 2021 die partij uit onvrede over de koers, interne verhoudingen en communicatie. In december 2023 werd de heer Omtzigt lid van de Tweede Kamerfractie van NSC.
     
  • 4. 
    Geert Wilders (1963) is sinds november 2006 politiek leider van de PVV. Hij is sinds 25 augustus 1998 (met een korte onderbreking in 2002) Tweede Kamerlid. Aanvankelijk was hij dat voor de VVD, maar op 2 september 2004 werd hij een onafhankelijk Kamerlid. In 2023 was hij voor de zesde keer lijsttrekker. De heer Wilders was medewerker van de afdeling Verdragen bij de Ziekenfondsraad, wetstechnisch medewerker van de Sociale Verzekeringsraad en beleidsmedewerker en speechschrijver van de VVD-Tweede Kamerfractie. In 2010 zat hij enige tijd in de gemeenteraad van Den Haag.
     
  • 5. 
    De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) is een rechtse liberale partij, met op onder meer ethisch gebied progressievere standpunten. Politiek leider is sinds 14 augustus 2023 Dilan Yesilgöz-Zegerius. De partij werd opgericht in 1948 als opvolger van de Partij van de Vrijheid (PvdV), die weer een voortzetting was van de vooroorlogse Liberale Staatspartij (LSP).
     
  • 6. 
    Democraten 66 (D66) is een hervormingsgezinde sociaal-liberale partij. De huidige politiek leider is Rob Jetten. De partij werd opgericht op 14 oktober 1966 door 44 'homines novi', waarvan er 25 eerder bij andere politieke partijen actief waren geweest. Belangrijkste initiatiefnemer en voorman (tot 1998) was de oud-journalist Hans van Mierlo.
     
  • 7. 
    Het Christen-Democratisch Appèl (CDA) is een christelijk geïnspireerde partij in het centrum van het politieke spectrum. Henri Bontenbal is momenteel politiek leider van het CDA. De partij werd opgericht op 11 oktober 1980 als fusie van Anti-Revolutionaire Partij (ARP), Christelijk-Historische Unie (CHU) en Katholieke Volkspartij (KVP).
     
  • 8. 
    De Partij van de Arbeid (PvdA) is een progressieve, sociaaldemocratische partij. De partij werd opgericht in 1946 als een voortzetting van de vooroorlogse Sociaal-Democratische Arbeiders Partij (SDAP), de Vrijzinnig-Democratische Bond (VDB) en de Christelijk-Democratische Unie (CDU). De PvdA trok samen met GroenLinks op en deed met een gezamenlijke lijst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023. Frans Timmermans leidt de gezamenlijke fractie in de Tweede Kamer.
     
  • 9. 
    1. De kamers mogen elk afzonderlijk en in verenigde vergadering alleen beraadslagen of besluiten, indien meer dan de helft van het aantal zitting hebbende leden ter vergadering aanwezig is.