De loonkloof in Europa pikken wij niet

Met dank overgenomen van Partij van de Arbeid (PvdA) i, gepubliceerd op vrijdag 8 oktober 2021.

Gelijk loon tussen mannen en vrouwen is een fundamenteel grondrecht, toch is de loonkloof in Europa rond de 14% en bestaat er een pensioenkloof van zo’n 33%. Daarom presenteert Agnes Jongerius morgen haar voorstellen om een einde te maken aan de loonkloof. Samen met Vera Tax en hun andere collega’s van de sociaaldemocratische politieke groep dient ze maar liefst 120 amendementen in ter verbetering van het wetsvoorstel loontransparantie van de Europese Commissie.

“Praten over geld en je salaris wordt vaak als iets gênants gezien, sommige mensen praten nog liever over seks. Met het wetsvoorstel zet de Commissie een goede eerste stap om openheid rondom de hoogte van je salaris te creëren, maar dit moet nog uitgebreider. Alleen zo kunnen we de cultuur van geheimzinnigheid en de gêne rondom salaris veranderen en hopelijk de loonkloof sluiten”, vertelt Agnes.

Een maatschappelijk probleem

In het huidige wetsvoorstel staat dat werkgevers met meer dan 250 werknemers moeten rapporteren over de loonkloof binnen hun bedrijf of organisatie. Agnes wil deze drempel er uit, ook werknemers in kleine bedrijven hebben recht te weten of hun salaris in lijn is met dat van hun collega’s.

De loonkloof is een systematisch probleem, toch wordt het vaak gezien als een individueel probleem. Mogelijke oplossingen worden door de woordvoerders op het wetsvoorstel bij het individu neergelegd. Jongerius wil dat de werkgever meer verantwoordelijkheid krijgt. Zo moet het recht op informatie niet iets zijn dat de werknemer moet aanvragen, maar stelt zij dat de werkgever hier jaarlijks over moet informeren.

Agnes gaat er bovendien niet mee akkoord dat werkgevers pas bij een loonkloof van 5% of meer in actie moeten komen. “Juist met een kleine portemonnee is 4,9% van je salaris een flink bedrag dat een groot verschil kan maken. Ieder procentpunt verschil is er een te veel.”

Agnes en Vera zetten zich in al langer in om de loonkloof te dichten via het platform Omdat ik het Verdien. Aan de hand van workshops en podcasts creëren ze bewustzijn over het bestaan en tegengaan van de loonkloof. Tax benadrukt in het bijzonder het belang van toezicht en handhaving in de strijd voor gelijk loon.

Bewijslast

“Als individuele vrouw is het een onbegonnen zaak om je gelijk te krijgen als je werkgever je benadeelt, dit gaat in alle gevallen ten koste van de werkrelatie. Daarom is deze wet zo belangrijk: de bewijslast is voor de werkgever, niet voor de vrouw in kwestie. Een wet als deze kan alleen werken als er boetes en sancties volgen. Het mag geen papieren tijger zijn. Dit zal nog spannend worden in de onderhandelingen, want het Nederlandse demissionaire kabinet is in principe voor deze wet, maar tegen sanctionering. Nog geen gelopen race dus”, besluit Vera.