EU blokkeert inter­na­ti­onaal vangst­verbod bedreigde makohaai

Met dank overgenomen van Partij voor de Dieren (PvdD) i, gepubliceerd op donderdag 7 oktober 2021.

7 oktober 2021

BRUSSEL, 7 oktober 2021 - Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) heeft om opheldering gevraagd aan Eurocommissaris Virginijus Sinkevičius, over het het blokkeren van een internationaal vangst- en aanlandverbod voor de Atlantische makohaai, ook wel makreelhaai genoemd. Het gaat slecht met de haaiensoort, die op de Rode lijst van het IUCN is aangemerkt als wereldwijd bedreigde diersoort. Desondanks blijft de EU een internationaal vangstverbod te blokkeren. "De EU goochelt met cijfers en zet doelbewust het voortbestaan van de makohaai op het spel," zegt Europarlementariër Anja Hazekamp.

Wetenschappers en verschillende landen die zijn aangesloten bij de Internationale Commissie voor de instandhouding van Atlantische tonijnen (ICCAT) adviseren al sinds 2017 een internationaal verbod op vangst en aanlanding van de bedreigde haaiensoort.

Een dergelijk vangst- en aanlandverbod was onderwerp van discussie tijdens een bijeenkomst van ICCAT afgelopen juli. Verschillende Europarlementariërs, waaronder Hazekamp, hadden Eurocommissaris Virginijus Sinkevičius (visserij) voorafgaand aan die bijeenkomst gevraagd om zo’n internationaal verbod namens de EU te steunen. Maar de EU blijkt juist een van de partijen te zijn geweest die een vangstverbod blokkeerden.

In een brief aan de Europarlementariërs schrijft blokkeercommissaris Sinkevičius dat de EU voorstander is van een verdere bejaging van de Atlantische makohaai, 'met observeerders aan boord en een maximale vangst van 500 ton per jaar'. Hazekamp vindt dat onacceptabel.

“De Europese Commissie heeft de mond vol van duurzaamheid en Green Deals, maar zet het voortbestaan van de Atlantische makohaai op het spel. Dat de EU pleit voor voortzetting van de jacht op een bedreigde haaiensoort en daarbij zelfs duurzame voorstellen van andere landen blokkeert is schandalig,” aldus de PvdD-Europarlementariër.

Donderdag pleitte Hazekamp in een bijeenkomst met de Europese Commissie en Europese belanghebbenden opnieuw voor een aanlandverbod. In een reeks schriftelijke vragen heeft Hazekamp daarnaast om opheldering gevraagd aan Eurocommissaris Sinkevičius. Zeventien collega-Europarlementariërs van onder meer de Groene, Liberale en Christendemocratische fracties, hebben de vraag van Hazekamp mede-ondertekend.

In het najaar vergadert ICCAT opnieuw over beschermingsmaatregelen voor de makohaai.