Eerste Kamer stemt in met het vrouwenquotum voor de top van het bedrijfsleven

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op dinsdag 28 september 2021.

Op dinsdag 28 september heeft de Eerste Kamer ingestemd met een wetswijziging die de verhouding tussen het aantal mannen en vrouwen in de top van grote bedrijven evenwichtiger zal maken. Voortaan moet de samenstelling van de raden van commissarissen en niet-uitvoerende bestuurders van beursgenoteerde bedrijven ten minste voor een derde uit vrouwen bestaan.

Deze wetswijziging was hard nodig. Van alle Europese landen heeft Nederland de minste vrouwen met een managementpositie. De Nederlandse Female Board Index 2021 geeft aan dat slechts 13% van de bestuurders en 33% van de commissarissen van beursgenoteerde bedrijven vrouw zijn. Bovendien hebben 73% van de ondernemingen geen vrouwen in de raad van bestuur, en heeft 17% geen enkele vrouwelijke commissaris.

GroenLinks strijdt al jaren voor een vrouwenquotum in de top van het bedrijfsleven, om oude, vastgeroeste patronen te doorbreken. Tijdens het plenaire debat in de Eerste Kamer op 14 september, verwoordde GroenLinks-senator Farah Karimi het belang van deze wetswijziging:

“Discriminatie, uitsluiting en ongelijke rechten staan de realisatie van een rechtvaardige samenleving in weg. Daarnaast is het van groot belang voor het welzijn en de welvaart van een samenleving om gebruik te maken van het volle potentieel en talent van al haar inwoners, ongeacht hun verschillen. De top van het bedrijfsleven moet een afspiegeling van onze samenleving worden, niet alleen omdat dit juist en rechtvaardig is, maar ook omdat dit economisch zinvol is.”

GroenLinks verwelkomt deze stap vooruit, en we zijn benieuwd naar toekomstige voorstellen om de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt te verbeteren - niet alleen in de top van het bedrijfsleven, maar overal. Hiervoor kijken we ook uit naar het plenaire debat over de wet betaald ouderschapsverlof in de Eerste Kamer volgende week dinsdag. Dit voorstel kan de verdeling van kinderzorgtaken tussen mannen en vrouwen gelijker maken, en zo de arbeidspositie van vrouwen versterken.

Bekijk ook

Nieuws ・ Wonen

GroenLinks wil hoorzitting met omstreden huizenopkoper Blackstone

GroenLinks wil dat huizenopkoper en belegger Blackstone zich komt verantwoorden in de Tweede Kamer. Jesse Klaver doet die oproep vandaag in de Tweede Kamer.

28 sep 2021

Lees meer

Nieuws ・ Cultuur

GroenLinks en PvdA willen dat het steunpakket voor de culturele en creatieve sector wordt verlengd

GroenLinks en PvdA willen dat de steunmaatregelen voor de culturele en creatieve sector met een half jaar worden verlengd na 1 oktober.

27 sep 2021

Lees meer

Nieuws ・ APB

Nederland heeft een nieuw kabinet nodig

Deze Algemene Politieke Beschouwingen begonnen we met plannen om de klimaatcrisis, de wooncrisis, armoede en het lerarentekort aan te pakken.

24 sep 2021

Lees meer

Nieuws ・ Europa

Standaardoplader een eerste kleine stap richting duurzame technologie

Na elf jaar wachten op vrijwillige afspraken vanuit bedrijven, heeft de Europese Commissie een wetsvoorstel gepresenteerd om een Europese standaardoplader...

23 sep 2021

Lees meer