Vorming minderheidskabinet mislukt, formatiegesprekken woensdag over andere boeg

dinsdag 28 september 2021, 17:30

DEN HAAG (PDC i) - Informateur Johan Remkes i geeft aan dat het niet gelukt is om een minderheidskabinet te vormen met de partijen VVD i, D66 i en CDA i. Hij ziet echter nog wel kans om 'andere vormen van samenwerking' te onderzoeken. Eén van deze opties is een extraparlementair kabinet.

Een extraparlementair kabinet is een kabinet waarbij er wel sprake is van een regeringsprogramma, maar fracties in de Kamer zich niet binden aan dit programma. Dit geeft dus alle fracties ruimte om te kiezen wanneer ze het beleid steunen en wanneer niet. Het onderscheid tussen parlementaire en extraparlementaire kabinetten zit vooral in de mate van binding die partijen aangaan met het kabinet en in de methode van formeren.

Remkes heeft verschillende partijen uitgenodigd om daarover woensdag in gesprek te gaan: VVD, D66, CDA, PvdA i, GroenLinks i, ChristenUnie i, Volt i, SGP i en Fractie Den Haan. Het doel hiervan is om in gesprek te gaan over de mogelijkheid voor 'constructieve samenwerking' op de korte termijn.

Bron: NOS, Bureau woordvoering Kabinetsformatie