Plenaire vergadering Europees Parlement, Straatsburg

Europees parlement in Brussel
Fotograaf: Kevin Bergenhenegouwen
datum 7 maart 2022 17:00 - 22:00
plaats Straatsburg, Frankrijk
locatie Louise Weiss (LOW)1 Toon locatie
zaal plenaire zaal
organisatie Europees Parlement (EP)2

17:00 - 22:00   Debates      

 

1

   

point

Resumption of session and order of business

54

Deadline

 

point

Implementation of the 2021-2027 cohesion policy

Oral question - [2022/2527(RSP)]

The vote will be held in March II

         

Younous Omarjee (O-000002/2022 - B9-0006/22)

Committee on Regional Development

Commission

Implementation of the 2021-2027 cohesion policy

19

Deadline

 

point

Citizenship and residence by investment schemes

Report:  Sophia in 't Veld (A9-0028/2022)

Report with proposals to the Commission on citizenship and residence by investment schemes

[2021/2026(INL)]

Committee on Civil Liberties, Justice and Home Affairs

51

Deadline

 

point

Shrinking space for civil society in Europe

Report:  Anna Júlia Donáth (A9-0032/2022)

Report on the shrinking space for civil society in Europe

[2021/2103(INI)]

Committee on Civil Liberties, Justice and Home Affairs

49

Deadline

 

point

Role of culture, education, media and sport in the fight against racism

Report:  Salima Yenbou (A9-0027/2022)

Report on the role of culture, education, media and sport in the fight against racism

[2021/2057(INI)]

Committee on Culture and Education

     

point

Short presentations of the following reports:

15

Deadline

   

-

Cohesion policy: reducing healthcare disparities and enhancing cross-border health cooperation

Report:  Tomislav Sokol (A9-0026/2022)

Report on cohesion policy as an instrument to reduce healthcare disparities and enhance cross-border health cooperation

[2021/2100(INI)]

Committee on Regional Development

21

Deadline

   

-

Cohesion policy: promoting innovative and smart transformation and regional ICT connectivity

Report:  Cristina Maestre Martín De Almagro (A9-0010/2022)

Report on the role of cohesion policy in promoting innovative and smart transformation and regional ICT connectivity

[2021/2101(INI)]

Committee on Regional Development

30

Deadline

   

-

Engaging with citizens: the right to petition and refer to the European Ombudsman, the European Citizens’ Initiative

Report:  Marie-Pierre Vedrenne (A9-0018/2022)

Report on engaging with citizens: the right to petition, the right to refer to the European Ombudsman and the European Citizens’ Initiative

[2020/2275(INI)]

Committee on Petitions

2

   

point

One-minute speeches (Rule 172)


  • origineel bericht: 'EP: Plenaire vergadering Europees Parlement'
  • origineel bericht: 'EP: Plenaire vergadering Europees Parlement'

Contents

  1. Plenaire vergadering Europees Parlement
  2. Europees Parlement (EP)
  3. Relevante EU dossiers
  4. Meer over...

1.

Plenaire vergadering Europees Parlement

  • Plenaire vergadering Europees Parlement3

2.

Europees Parlement (EP)

Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat momenteel uit 720 afgevaardigden4 (inclusief voorzitter). Nederland heeft 31 zetels in het Europees Parlement. Het Europees Parlement wordt geacht een stem te geven aan de volkeren van de 27 landen5 die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel.

De leden van het Europees Parlement worden om de vijf jaar rechtstreeks gekozen door de burgers van de Europese Unie. De volgende verkiezingen zijn in 2029. Het Parlement debatteert op basis van voorstellen van de Europese Commissie6 en kan daarbij wijzigingen voorstellen, waarna het Parlement samen met de Raad van de Europese Unie7 een beslissing over deze voorstellen neemt.

  • meer informatie

3.

Relevante EU dossiers

  • COM(2021)34 - Vakbekwaamheid en de opleiding en nascholing van bestuurders van bepaalde voor goederen- en personenvervoer over de weg bestemde voertuigen (codificatie)
  • COM(2021)54 - Wijziging van Verordening 138/2004 wat de regionale landbouwrekeningen betreft
  • COM(2022)20 - Globaliseringsfonds aanvraag van Spanje - EGF/2021/006 ES/Catalonië automobielsector
  • COM(2022)25 - Globaliseringsfonds EGF/2022/000 TA 2022 - Technische bijstand op initiatief van de Commissie

4.

Meer over...

  • Europees Parlement (EP)
  • Plenaire vergadering Europees Parlement
  • Agenda op maat niet meer beschikbaar

  • 1. 
    Het Louise Weissgebouw is de zetel van het Europees Parlement in Straatsburg. De maandelijkse plenaire zittingen worden in dit gebouw gehouden, terwijl bijkomende zittingen in het Paul-Henri Spaakgebouw in Brussel worden gehouden.
     
  • 2. 
    Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat momenteel uit 720 afgevaardigden (inclusief voorzitter). Nederland heeft 31 zetels in het Europees Parlement. Het Europees Parlement wordt geacht een stem te geven aan de volkeren van de 27 landen die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel.
     
  • 3. 
    De plenaire vergadering is de voltallige vergadering ofwel zitting van het Europees Parlement (EP). Deze vindt twaalf keer per jaar plaats van maandagmiddag tot en met donderdagmiddag in Straatsburg, en zes keer per jaar van woensdagmiddag tot en met donderdagmiddag in Brussel. De beraadslagingen van het Parlement zijn openbaar, tenzij de vergadering anders bepaalt.

    Aan het begin van de plenaire zitting in Straatsburg op maandagmiddag stelt het EP de agenda voor de dan geopende vergaderweek en van een eventueel daarop volgende mini-zitting in Brussel vast. Die agenda is voorbereid door de Conferentie van voorzitters. Deze conferentie bestaat uit de gezamenlijke fractievoorzitters en de voorzitter van het EP. Die conferentie bepaalt overigens ook de politieke hoofdlijn van de werkzaamheden. Daartoe worden afspraken gemaakt met de voorzitter van de Europese Commissie en met het voorzitterschap van de raad van ministers.

    Agendapunten

    De agenda is opgebouwd uit verschillende bouwstenen. Voor een deel worden de werkzaamheden bepaald vanuit een jaarlijks werkprogramma, dat is afgestemd op het wetgevingsprogramma van de Europese Commissie. Voorzitters van parlementaire commissies geven aan wanneer bepaalde onderwerpen gereed zijn voor behandeling door de plenaire vergadering.

    Wanneer wetsvoorstellen in commissieverband weinig omstreden blijken, worden deze in de plenaire vergadering zonder debat in stemming gebracht. Dat is het geval wanneer meer dan 90% van de aanwezige leden van die parlementaire commissie het voorstel heeft gesteund. Daarnaast is op de agenda iedere zittingsweek in principe ruimte voor een buitengewoon beleidsdebat over een onderwerp van groot belang.

    Verder is vaak op woensdagmorgen tijd beschikbaar voor een groot debat met de regeringsleider of minister van buitenlandse zaken van het land dat het voorzitterschap bekleedt, over zaken die aan de orde zijn (geweest) op een Europese Raad of in een intergouvernementele conferentie.

    In Straatsburg vindt er ook altijd een vragenuur plaats met de voorzitter van de Raad en de Europese Commissie. Als regel wordt in de zitting van donderdagmiddag een uur uitgetrokken voor debatten over gevallen van schendingen van de mensenrechten, de democratie en de rechtsstaat.

    Van dag tot dag

    Op maandag wordt de vergadering door de voorzitter om 5 uur 's middags geopend. Hij deelt dan wat zaken mee over de procedure, veranderingen op de agenda, de komst of het vertrek van een EP-lid of een condoleancebericht . In het laatste geval wordt er vaak een minuut stilte in acht genomen. Hierna komt de spreektijd van één minuut aan bod: dit geeft de EP-leden de kans om 60 seconden te spreken over een onderwerp van algemeen belang. Daarna beginnen de debatten over de onderwerpen die op de agenda staan.

    Voorafgaand aan de plenaire vergadering zullen de politieke fracties de dag hebben besteed aan ontmoetingen om hun laatste standpunten te bepalen en de veranderingen op de agenda te bespreken.

    Op dinsdag begint de vergadering vroeg in de ochtend en eindigt ze laat in de avond. De EP-leden stemmen eerst of ze de verzoeken van de Commissie en de Raad voor urgentverklaringen, die het Parlement op bepaalde wetgeving zal moeten toepassen, zullen toestaan. De stemmingen over de rapporten waar de voorgaande dag of ochtend over is gedebatteerd, worden gewoonlijk om 12 uur 's middags gehouden.

    Op woensdag worden doorgaans de stemmingen voor de meest belangrijke wetgeving gehouden, vooral de stemmingen waarvoor een absolute meerderheid (minstens 353 van de 705 EP-leden die vóór stemmen) noodzakelijk is. Op woensdag worden meestal ook de debatten georganiseerd met de eerste minister of ministers van de lidstaat die op dat moment het voorzitterschap van de EU bekleedt.

    Op donderdag wordt vanaf 12 uur over de laatste zaken gestemd. Traditiegetrouw eindigt de vergadering 's middags met enkele korte debatten over de mensenrechtensituatie in verschillende delen van de wereld.

    gegenereerd overzicht: verwijderd >


    Meer informatie

    De plenaire vergadering: een leidraad (pdf)Reglement van het Europees Parlement360° panorama van het EP
     
  • 4. 
    De leden van het Europees Parlement zijn rechtstreeks gekozen volksvertegenwoordigers die de belangen behartigen van de bevolking van de 27 lidstaten van de Unie. Het Europees Parlement telt 720 leden, onder wie de voorzitter.
     
  • 5. 
    Momenteel zijn 27 landen lid van de Europese Unie. De meest recente uitbreiding van de Unie vond plaats op 1 juli 2013, met de toetreding van Kroatië. Er wordt verder over uitbreiding gesproken met verschillende landen in Oost-Europa. Het Verenigd Koninkrijk is sinds 31 januari 2020 middernacht geen lid meer van de Europese Unie. Dat was het eerste land dat de EU verliet.
     
  • 6. 
    Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden.
     
  • 7. 
    In deze instelling van de Europese Unie (kortweg 'de Raad van Ministers' of nog korter 'de Raad' genoemd) zijn de regeringen van de 27 lidstaten van de EU vertegenwoordigd. De Raad oefent samen met het Europees Parlement de wetgevings- en begrotingstaak uit.