Nederland heeft een nieuw kabinet nodig

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op vrijdag 24 september 2021.

Deze Algemene Politieke Beschouwingen begonnen we met plannen om de klimaatcrisis, de wooncrisis, armoede en het lerarentekort aan te pakken.

Na twee dagen debatteren, zijn de eerste stappen gezet maar moet er nog veel meer gebeuren. Bekijk plannen die we met PvdA indienden:

Hogere salarissen basisonderwijs en zorg

De salarissen voor basisschoolleraren worden verhoogd. Alleen is die stap niet genoeg om de hele loonkloof te dichten tussen het basis- en middelbaar onderwijs zoals de PvdA en GroenLinks bepleitten.Ook de zorgsalarissen gaan omhoog. Waar het demissionair kabinet eerst nog probeerde deze kosten te via een verhoging van de zorgpremie te dekken, is dat door grote druk vanuit de Tweede Kamer veranderd. De verhoging van de zorgsalarissen wordt betaald door een verhoging van de winstbelasting, zoals eerder al in de Tweede Kamer was besloten.

Energierekening huishoudens

Er wordt geld uitgetrokken om de energierekening van huishoudens te compenseren. En dat is hard nodig want de energierekening zal voor veel mensen duurder worden in het komende jaar, soms tot wel 500 euro per jaar.Omdat grootverbruikers al jaren veel minder voor energie betalen dan huishoudens, wil GroenLinks al jaren een eerlijkere verdeling van de energiekosten. Daar is nu een begin mee gezet.

Leenstelsel

De Tweede Kamer heeft uitgesproken dat het leenstelsel zo snel mogelijk moet worden afgeschaft en vervangen door een basisbeurs. Een nieuw kabinet moet zich hierover gaan buigen.Als het aan GroenLinks ligt, komt er ook compensatie voor de leenstelselgeneratie.

Isolatie van woningen

Het Nationaal Isolatieprogramma, dat GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet opstelde met de ChristenUnie, het CDA, een flink aantal maatschappelijke partners en milieuorganisaties, krijgt ook een isolatietegoedbon op voor de doe-het-zelvers.

Samenvattend

Wat is dus het resultaat na twee volle dagen debat? In het kort: er is een begin gemaakt. Er komt meer geld voor het loon van basisschoolleraren. De energierekening van huishoudens wordt verlaagd. Er komt meer geld voor sociale woningbouw. En de zorgsalarissen worden verhoogd.

Maar het is nog niet genoeg.

Om Nederland voor iedereen ten goede te veranderen, hebben we een nieuw kabinet nodig. Wat ons betreft een meerderheidskabinet met GroenLinks en PvdA. Maar als het de oppositie blijft, voeren we die hard. Bij alle begrotingen die de komende maanden nog volgen. Om steeds weer via nieuwe meerderheden in de Tweede Kamer onze plannen te realiseren.Het resultaat dat nu is behaald, laat wel zien dat er nog veel meer mogelijk is. Als we samen genoeg druk zetten. Help mee! Word lid: