Democratie op Donderdag: Staatssecretaris Europese Zaken?

donderdag 16 september 2021, 11:51

DEN HAAG (PDC i) - Elke donderdag lanceert PDC op Twitter een poll over een actueel politiek onderwerp. Aan de hand van antwoordmogelijkheden kan je daarbij je mening geven over een stelling of vraag. De resultaten van de vorige poll én de nieuwe poll worden elke donderdag op Parlement.com geplaatst. Deze week: Een staatssecretaris van Europese Zaken?

Nieuwe poll

Op woensdag 15 september besprak de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen i de plannen van de Europese Unie voor het komende jaar in de State of the Union. Van gezondheid en klimaat tot geopolitiek en digitalisering, de Europese Commissie i wil belangrijke beslissingen nemen die grote invloed zullen hebben op Nederland.

Dat creeërt een situatie waarin een terechte zorg ontstaat over hoe we Nederlandse belangen moeten behartigen in Europa, en hoe het kabinet geïnformeerd wordt over politieke ontwikkelingen in Europa. Voor het kabinet Rutte II hadden we hier een staatssecretaris voor Europese Zaken voor. Daarom deze week de vraag:

Moet er een staatssecretaris/Minister van Europese Zaken komen in het nieuwe kabinet?

  • Een overzicht van de State of the Union 2021 vind je hier i.
  • Op deze pagina i vind je meer informatie over het Ministerie van Buitenlandse Zaken
  • Blijf up-to-date van de kabinetsformatie via deze link. i

Vorige poll

Twee weken geleden bleek dat de formatiegesprekken onder toezicht van informateur Mariëtte Hamer i tussen CDA i, VVD i, D66 i, ChristenUnie i, GroenLinks i, en PvdA i waren vastgelopen vanwege onderlinge blokkades. Sigrid Kaag i zette de verhoudingen tussen de betrokken partijen verder op scherp in haar H.J. Schoo-lezing door openhartig haar ongenoegen met de vorm van het formatieproces te uiten en het beleid en leiderschap van Mark Rutte i te bekritiseren.

Nu is het de taak aan de kersverse informateur Johan Remkes i om de formatie uit het slop te trekken. Dit kan via een minderheidskabinet i of een meerderheidskabinet in diverse variaties. Daarom was deze week de vraag:

Welke partijen moeten nu samen verder in de formatie?

  • Onze stemmers (76) waren verdeeld tussen (1) VVD+CDA+D66+PvdA +GL (36,8%) en (2) VVD+CDA+D66+CU (27,6%). 23,7% van de stemmen gingen naar de optie 'anders', in de comments verschenen suggesties waarin de VVD verder gaat zonder D66.