Zo maken we wonen betaalbaar voor iedereen

Met dank overgenomen van H. (Henk) Nijboer i, gepubliceerd op maandag 13 september 2021.

Gisteren was het dan zover. Duizenden mensen trokken voor het eerst sinds de jaren ’80 naar Amsterdam om hun stem te laten horen voor meer betaalbare woningen.

Als PvdA stonden we daar ook met velen die te veel huur betalen voor een te klein huis, geen betaalbare woning kunnen vinden of noodgedwongen thuis moeten blijven wonen. Bij het huidige demissionaire kabinet heeft wonen nooit hoog op de prioriteitenlijst gestaan.

Dat moet anders. De PvdA pleit al veel langer om huren betaalbaarder te maken, de verhuurderheffing af te schaffen en foute beleggers uit onze steden en dorpen te weren. Toch gaf dit kabinet keer op keer niet thuis.

Het water staat veel mensen ondertussen aan de lippen. We spraken met starters die er niet tussenkomen omdat beleggers met enorme zakken geld woningen voor hun neus wegkapen. Mensen die maandelijks de helft van hun inkomen kwijt zijn aan huur. Mensen die gescheiden zijn en met hun kinderen weer bij hun ouders moeten intrekken. Dat vraagt om verandering. Dit protest vormt het begin van de strijd om wonen weer als een grondrecht te zien. Iedereen verdient namelijk een fijne woning. Niemand heeft er tientallen nodig om te gebruiken als beleggingsobject.

De voorstellen van de PvdA zijn simpel en effectief.

Schaf de verhuurderheffing af en laat corporaties betaalbare woningen bouwen. Ook voor middengroepen.

Leg de woekerhuren aan banden en geef huurders rechten. Stop de onzekerheid van korte huurcontracten.

Pak beleggers aan. Voer een 'Prins Bernhardbelasting' en een huisjesmelkersboete in en stop met de jubelton voor de rijken

Investeer in de leefbaarheid van wijken en dorpen met een volkshuisvestingsfonds.

De komende maanden staan er demonstraties door het hele land op de planning. Alleen door onze stem te laten horen kunnen we verandering afdwingen. De PvdA zal dit ook in de Tweede Kamer, lokaal en regionaal blijven doen. Wonen is namelijk een grondrecht. En tot iedereen een fijn thuis heeft, is onze strijd nog niet gestreden.