Remkes aangesteld als nieuwe informateur in kabinetsformatie

woensdag 8 september 2021, 8:20

DEN HAAG (PDC i) - Johan Remkes i (VVD) krijgt de taak om te onderzoeken of het mogelijk is om een minderheidskabinet te vormen. Een meerderheid in de Tweede Kamer steunde gisterenavond de motie om de oud-minister aan te stellen tijdens het debat over de kabinetsformatie.

Remkes borduurt voort op het werk van scheidend informateur Mariëtte Hamer i. Hamer adviseerde in haar eindverslag om uit een te bepalen combinatie van VVD, D66 en CDA een minderheidskabinet te vormen. Ondanks de verwoede pogingen van de afgelopen maanden liet D66-partijleider Sigrid Kaag i in het debat weten dat een meerderheidskabinet voor haar nog steeds een optie is. Het opnieuw onderzoeken van deze optie maakt echter geen deel uit van de opdracht van Remkes.

Na de moeizame onderhandelingen van afgelopen maanden en Kaag's kritische H.J. Schoo-lezing stond de vertrouwenskwestie tussen de betrokken partijen centraal. Meerdere Kamerleden vroegen zich af hoe het nu verder moet en of er genoeg vertrouwen is om de kabinetsformatie nu wel succesvol te laten verlopen. Enkele ingediende moties, zoals moties voor nieuwe verkiezingen en het onderzoeken van een zakenkabinet kregen echter niet voldoende steun van het parlement.

Bron: Tweede Kamer en NOS