Verordening 2021/1173 - Gemeenschappelijke Onderneming Europese high-performance computing

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze verordening is op 19 juli 2021 gepubliceerd en is op 8 augustus 2021 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Verordening (EU) 2021/1173 van de Raad van 13 juli 2021 tot oprichting van de Gemeenschappelijke Onderneming Europese high-performance computing en tot intrekking van Verordening (EU) 2018/1488

officiële Engelstalige titel

Council Regulation (EU) 2021/1173 of 13 July 2021 on establishing the European High Performance Computing Joint Undertaking and repealing Regulation (EU) 2018/1488
 
Rechtsinstrument Verordening
Wetgevingsnummer Verordening 2021/1173
Origineel voorstel COM(2020)569 NLEN
Celex-nummer i 32021R1173

3.

Key dates

Document 13-07-2021; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 19-07-2021; PB L 256 p. 3-51
Inwerkingtreding 08-08-2021; in werking datum publicatie +20 zie art 40
Deadline 31-12-2028; zie art 1.2
31-12-2033; zie art 1.1
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

19.7.2021   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 256/3

 

VERORDENING (EU) 2021/1173 VAN DE RAAD

van 13 juli 2021

tot oprichting van de Gemeenschappelijke Onderneming Europese high-performance computing en tot intrekking van Verordening (EU) 2018/1488

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 187 en artikel 188, eerste alinea,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Gezien het advies van het Europees Parlement (1),

Gezien het advies van het Europees Economisch en Sociaal Comité (2),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Bij Verordening (EU) 2021/695 van het Europees Parlement en de Raad (3) is Horizon Europa — het kaderprogramma voor onderzoek en innovatie (“Horizon Europa”) vastgesteld. Onderdelen van Horizon Europa kunnen worden uitgevoerd door middel van Europese partnerschappen, met partners uit de particuliere en/of publieke sector, om een zo groot mogelijk effect van de financiering van de Unie te bereiken en zo doeltreffend mogelijk bij te dragen aan de beleidsdoelstellingen van de Unie.

 

(2)

Overeenkomstig Verordening (EU) 2021/695 kunnen in het kader van Horizon Europa opgerichte gemeenschappelijke ondernemingen worden ondersteund. Dergelijke partnerschappen mogen alleen worden uitgevoerd indien andere onderdelen van Horizon Europa, inclusief andere vormen van Europese partnerschappen, de doelstellingen ervan niet zouden verwezenlijken of niet de nodige verwachte impact zouden hebben, en indien die gerechtvaardigd worden door een langetermijnperspectief en een hoge mate van integratie. De voorwaarden waaronder dergelijke partnerschappen tot stand worden gebracht, worden in die verordening nader omschreven.

 

(3)

Bij Verordening (EU) 2021/694 van het Europees Parlement en de Raad (4) is het programma Digitaal Europa vastgesteld. Het programma Digitaal Europa ondersteunt de uitvoering van projecten van gemeenschappelijk belang die gericht zijn op de verwerving, uitrol en exploitatie van een supercomputing-, kwantum- en data-infrastructuur van wereldklasse, op de federatie en interconnectie, en op de verbreding van het gebruik van supercomputerdiensten en de ontwikkeling van belangrijke vaardigheden.

 

(4)

Bij Verordening (EU) 2021/1153 van het Europees Parlement en de Raad (5) is de Connecting Europe Facility vastgesteld. De Connecting Europe Facility maakt het mogelijk dat projecten van gemeenschappelijk belang in het kader van het beleid voor de trans-Europese netwerken in de sectoren vervoer, telecommunicatie en energie worden voorbereid en uitgevoerd. De Connecting Europe Facility verleent steun voor de uitvoering van die projecten van gemeenschappelijk belang die zijn gericht op de ontwikkeling en aanleg van nieuwe infrastructuur en diensten of de modernisering van bestaande infrastructuur en diensten in de sectoren vervoer, telecommunicatie en energie. De Connecting Europe Facility draagt bij tot de ondersteuning van infrastructuren voor digitale connectiviteit die van gemeenschappelijk belang zijn en aanzienlijke maatschappelijke overloopeffecten opleveren.

 

(5)

In de mededeling van de Commissie van 19 februari 2020 getiteld “Een Europese datastrategie” wordt de Europese strategie voor beleidsmaatregelen en investeringen ter ondersteuning van de data-economie in de komende vijf jaar uiteengezet. In de strategie wordt de nadruk gelegd op de totstandbrenging van gemeenschappelijke Europese publieke dataruimten die de groei stimuleren en waarde creëren. Door steun te bieden voor de totstandbrenging van dergelijke gemeenschappelijke Europese dataruimten en gefedereerde, beveiligde cloudinfrastructuren zouden meer gegevens beschikbaar worden voor gebruik in de economie en de samenleving, terwijl bedrijven en personen die de gegevens genereren, de controle erover behouden. High-performance-...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.