Europese Commissie werkt aan plannen voor een Europees leger

maandag 23 augustus 2021, 16:40

DEN HAAG (PDC) - De Europese Commissie1 heeft grote plannen voor een Europese defensiemacht. Dat meldde de Hoge Vertegenwoordiger voor buitenlands beleid en veiligheid Josep Borrell afgelopen weekend tegenover persbureau AFP. Hij ziet de huidige situatie in Afghanistan als wake-upcall voor de Europese Unie en wil een expeditieleger van 50.000 manschappen.

Plannen voor een Europees leger doen al langer de ronde in Brussel, maar zijn altijd omstreden. Er bestaat al een Europese troepenmacht2, maar het commando daarover is in handen van de lidstaten in wisselende samenstelling. Veel lidstaten zijn van mening dat nationale staten moeten beslissen over de inzet van defensie, en niet de EU. Borrel zegt hierover: "De Europeanen hebben geen keus. We moeten ons organiseren om te kunnen omgaan met de wereld zoals die is en niet met de wereld waar we van dromen."

De twee grootste EU-landen, Frankrijk en Duitsland, pleiten al sinds 2018 voor een Europese defensiemacht. Nederland is vooralsnog wel voor meer militaire samenwerking, maar niet voor een staand EU-leger. Op dit moment werkt de Europese Commissie aan een nieuwe defensiestrategie. De uitwerking van deze plannen staat op de agenda voor de EU-Top3 van november. Dan zal Borrel met de regeringsleiders in gesprek gaan over zijn plannen.

Bron: AFP, Dagblad Trouw

Verwant nieuws

  • Defensie: creëert de EU een Europees leger? (14 september 2023)

Meer over ...

  • Europese troepenmacht

  • 1. 
    Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden.
     
  • 2. 
    De Europese Unie heeft sinds 2007 twee gevechtseenheden paraat, genaamd EU-battlegroups (EUBG), die onmiddellijk wereldwijd kunnen worden ingezet. De samenstelling en het commando over de eenheden wisselt elk half jaar. Alle lidstaten leveren van tijd tot tijd een bijdrage aan de eenheden, behalve Denemarken en Malta. Daarnaast nemen ook zes niet-EU-lidstaten deel, namelijk Macedonië, Noorwegen, Oekraïne, het Verenigd Koninkrijk, Turkije en Servië.
     
  • 3. 
    De Europese Raad bestaat uit de regeringsleiders of staatshoofden van de 27 lidstaten van de Europese Unie, de vaste voorzitter en de voorzitter van de Europese Commissie. Alleen de regeringsleiders of staatshoofden hebben stemrecht tijdens de vergaderingen. De Europese Raad heeft geen wetgevingstaak, maar stelt wel de politieke richting van de EU vast.