Informateur Hamer ontvangt Kaag en Rutte

donderdag 19 augustus 2021, 8:18

DEN HAAG (PDC i) - Vanmiddag om 13:00 spreekt informateur Mariëtte Hamer i met Sigrid Kaag i (D66) en Mark Rutte i (VVD). Tijdens dit gesprek zullen ook hun secondanten Rob Jetten i en Sophie Hermans i aanschuiven.

Nadat er deze week uitgebreid gesproken is in verschillende samenstellingen met de mogelijke coalitiepartners lijkt de formatie het punt bereikt te hebben waar conclusies getrokken moeten worden, zo melden verschillende bronnen. Zo zal Hamer in samenspraak met de onderhandelaars van D66 i en VVD i moeten bepalen of de formatiegesprekken voortgezet kunnen worden of dat deze ronde van de formatie is mislukt.

Trouw en AD melden dat Rutte en Kaag waarschijnlijk vanmiddag zullen beslissen of er een mogelijkheid is om verder te praten en zo ja met welke partijen dat dan zal zijn. Op dit moment lijken er nog maar twee coalitieopties op tafel te liggen die op een meerderheid in de Tweede Kamer kunnen rekenen. De eerste variant zou een doorstart zijn van de huidige coalitie van VVD, D66, CDA i en ChristenUnie i, en in de tweede opties zou de ChristenUnie plaatsmaken voor PvdA i en Groenlinks i.

Een deelname van de ChristenUnie aan een nieuw kabinet lijkt momenteel echter onwaarschijnlijker dan een kabinet met PvdA en Groenlinks. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers i gaf eerder deze week namelijk al aan zich niet langer 'gewenst' te voelen bij de formatie na verschillende uitlatingen van Kaag in het AD. Lilianne Ploumen i (PvdA) en Jesse Klaver i (Groenlinks) daarentegen waren overwegend positief over de 'aanzet tot een opzet voor een mogelijk regeerakkoord' van de onderhandelaars van D66 en VVD en lijken nu zelfs bereid om als één onderhandelingsteam - zonder secondanten - aan te schuiven bij verdere formatiegesprekken, meldt het AD.

Bron: Bureau Woordvoering Kabinetsformatie en Trouw