Tweede Kamer wil opheldering over stand van zaken formatie

donderdag 12 augustus 2021, 9:30

DEN HAAG (PDC i) - Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp i heeft informateur Mariëtte Hamer i namens de Kamer gevraagd naar de voortgang van de formatie. Zij wil meer inzicht in de planning en het verdere verloop van het formatieproces.

Directe aanleiding hiervoor is een brief van Geert Wilders i (PVV), waarin hij pleit voor een Kamerdebat over de formatie omdat deze naar zijn mening traag verloopt. Ook noemde Wilders hierbij het feit dat het demissionaire kabinet nog steeds besluiten neemt staatsrechtelijk onzuiver en politiek ongewenst.

Het voorstel van Wilders werd niet gesteund door een meerderheid van de Kamer, concludeerde Bergkamp. De meerderheid zou pas een debat willen als er een eindverslag van Hamer is. 'Maar ik constateer dat er behoefte bestaat aan nader inzicht in het proces van de kabinetsformatie. Ook vanuit de samenleving bereiken mij dergelijke berichten', aldus Bergkamp.

Medio juli kondigde informateur Hamer aan dat de formatie een zomerpauze inging. Hamer sprak de verwachting uit dat de onderhandelingen over een nieuw kabinet half augustus weer zouden starten. Hiervoor hadden Mark Rutte i (VVD) en Sigrid Kaag i (D66) de opdracht gekregen om een opzet te maken van een regeerakkoord op hoofdlijnen.

Er is momenteel nog geen bevestiging of de formatiebesprekingen aankomende maandag weer gaan beginnen.

Bron: NOS