Reactie DWARS op campagne-evaluatie GroenLinks

Met dank overgenomen van DWARS, GroenLinkse Jongeren (DWARS) i, gepubliceerd op dinsdag 13 juli 2021.

Deze week heeft het Wetenschappelijk Bureau van GroenLinks de campagne-evaluatie over de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 gepubliceerd. Als DWARS willen we hier graag op reageren en een paar punten toevoegen.

Als eerste willen we onze zorg uitspreken dat in de campagne-evaluatie weinig wordt ingegaan op het feit dat een groot deel van de campagne wordt gerund door een kleine, selecte groep vertrouwelingen. Er is naar ons gevoel van buiten die schil van naaste medewerkers weinig invloed mogelijk. DWARS is hier in het afgelopen jaar al vaak tegenaan gelopen en heeft geprobeerd dit probleem aan te kaarten. Uiteindelijk heeft DWARS in haar statement na de verkiezingsuitslag van maart 2021 dit ook aangekaart naar de buitenwereld toe. We moeten nu constateren dat deze wake-up call nog te weinig is aangekomen bij GroenLinks, en we vinden het zorgwekkend dat het Wetenschappelijk Bureau dit niet heeft meegenomen in haar evaluatie.

Het Wetenschappelijk Bureau schrijft wat ons betreft terecht dat de positionering van het leiderschap van Jesse Klaver duidelijker had gekund. We willen daarbij aanvullen dat het ‘serieuze’ lijsttrekkerschap van Klaver dit jaar te sterk verschilde met zijn vernieuwende en kritischere verhaal in 2017. Door zichzelf op te stellen als serieus, compromisbereid en ‘bestuurswaardig’, vervaagden de verschillen tussen GroenLinks en D66. D66 kwam vervolgens met Sigrid Kaag op bijna alle fronten sterker over, waardoor GroenLinks werd overtoept. Door ons dicht op D66 te positioneren heeft GroenLinks praktisch het eigenaarschap over grote thema’s uit handen gegeven, zoals klimaat en sociale kwesties.

DWARS deelt de meeste van de aanbevelingen van het Wetenschappelijk Bureau. We vinden de oproep om ‘rood’ en ‘groen’ meer te verbinden en meer zichtbaarheid te geven aan de ‘rode’ thema’s terecht. Deze zijn in de campagne te veel uit handen gegeven. Daaraan willen we toevoegen dat de zogenoemde ‘paarse’ thema’s, zoals antiracisme, niet mogen ondersneeuwen.

We willen GroenLinks wel oproepen om heel voorzichtig om te gaan met het advies om meer te profileren op haar bestuurservaring. We merken bij onze leden de wens om niet onderdeel te zijn van het giftige politieke klimaat van de afgelopen jaren. Het zou fijn zijn als GroenLinks laat merken nog steeds in staat te zijn om zich daartegen af te zetten, en dat we durven breken met Haagse tradities en de bestuurscultuur die onze politiek nu zo vastgeroest maakt.

Mede door bovenstaande punten hebben wij besloten om ons ook aan te sluiten bij het manifest van Nieuw Kritisch GroenLinks, dat ook vandaag is gepubliceerd. In dit stuk staan concrete verbeterpunten die GroenLinks democratischer, toegankelijker en transparanter zouden maken. Wij zien dit manifest niet als een aanval op de partij, maar als een handreiking naar het partijbestuur en de Tweede Kamerfractie om actief voorstellen te doen en mee te denken om GroenLinks weer op het juiste pad te krijgen. Wij zijn dan ook blij met de constructieve reactie van GroenLinks op de campagne-evaluatie. We vertrouwen GroenLinks erop om na de evaluatie en het manifest van Nieuw Kritisch GroenLinks de knop om te zetten en de partij terug te brengen op het juiste spoor.

Bestuur Scholtens, 2021-2022