Raad Economische en Financiële Zaken, 13 juli 2021 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 13 juli 2021, 15:00.

Voornaamste resultaten

Infographic - Recovery fund: the EU delivers

Illustration: EU recovery fund supports member states to kick-start the economy and build a more resilient, green and digital Europe. Zie volledige infographic

De ministers spraken over het economisch herstel. In een eerste reeks uitvoeringsbesluiten werden 12 nationale herstel- en veerkrachtplannen goedgekeurd.

België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Letland, Luxemburg, Oostenrijk, Portugal, Slowakije en Spanje kunnen nu subsidie- en leningsovereenkomsten ondertekenen zodat ze middelen uit de herstel- en veerkrachtfaciliteit van de EU kunnen ontvangen.

De ministers bespraken ook de verdere implementatie van de herstel- en veerkrachtfaciliteit. De faciliteit zal in totaal € 672,5 miljard aan subsidies en leningen vrijmaken voor hervormingen en investeringen in de lidstaten. Die middelen zullen het herstel na de COVID-19-pandemie stimuleren en de klimaattransitie en de digitale transformatie ondersteunen.

Andrej Šircelj, minister van Financiën van Slovenië

Vandaag hebben we uitstekend nieuws voor het herstel van Europa. We hebben de eerste reeks uitvoeringsbesluiten over de nationale herstel- en veerkrachtplannen goedgekeurd. 12 lidstaten kunnen nu de financieringsovereenkomsten ondertekenen en de middelen krijgen om het herstel te stimuleren. Door onze hervormingen en investeringen te richten op groene en digitale doelstellingen, kunnen we sterker uit de crisis komen. Dit is een ongekende kans om onze economie te hervormen en veerkrachtiger te maken voor de toekomst.

Andrej Šircelj, minister van Financiën van Slovenië

Raad geeft groen licht voor eerste uitbetalingen herstelfondsen (persmededeling, 13 juli 2021)

Herstelplan voor Europa (achtergrondinformatie en tijdlijn)

Klimaattransitie financieren (beleidspagina)

Europees Semester

De ministers keurden conclusies goed over de diepgaande evaluaties voor 2021 voor 12 lidstaten in het kader van het Europees Semester. De evaluaties maken deel uit van de procedure voor macro-economische onevenwichtigheden en bouwen voort op het waarschuwingsmechanismeverslag voor 2021.

Conclusies van de Raad over de diepgaande evaluaties in het kader van de procedure voor macro-economische onevenwichtigheden voor het jaar 2021

Europees Semester 2021 (achtergrond­informatie en tijdlijn)

Diversen

Het Sloveense voorzitterschap presenteerde zijn werkprogramma op het gebied van economie en financiën voor juli-december 2021. De ministers hielden een algemene bespreking over de nieuwe EU-strategie voor duurzame financiering en het voorstel voor een EU-norm voor groene obligaties. Het voorzitterschap gaf ook een update over de wetgevings­voorstellen op het gebied van financiële diensten.

De ministers werden geïnformeerd over het resultaat van de bijeenkomst van de ministers van Financiën en de presidenten van de centrale banken van de G20 op 9-10 juli 2021.

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3808

Brussel

13 juli 2021

10:00

Vooraf (documenten)

Voorlopige agenda

Voorlopige lijst van A-punten, wetgevingsberaadslagingen

Voorlopige lijst van A-punten, Niet-wetgevingswerkzaamheden

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Videobeelden Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Stemuitslagen zitting