Raad Buitenlandse Zaken, 12 juli 2021 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 12 juli 2021, 22:00.

Voornaamste resultaten

De Raad heeft besloten een militaire opleidingsmissie van de EU op te zetten in Mozambique (EUTM Mozambique). Die moet de Mozambikaanse strijdkrachten opleiden en onder­steunen bij het beschermen van de burger­bevolking en het herstellen van de veiligheid in de provincie Cabo Delgado.

Josep Borrell, hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid

Vandaag hebben we, in recordtijd, de nieuwe Europese opleidingsmissie voor Mozambique formeel opgericht. [...] Deze nieuwe missie vormt een fundamenteel onderdeel van het antwoord van de EU op het verzoek van de regering van Mozambique om de crisis in Cabo Delgado aan te pakken en bij te dragen tot het herstel en de versterking van de veiligheid aldaar.

Josep Borrell, hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid

Crisis in Mozambique: EU zet militaire opleidingsmissie op (persmededeling, 12 juli 2021)

Geopolitieke aspecten van nieuwe digitale technologieën

De Raad Buitenlandse Zaken heeft een eerste bespreking gehouden over de externe en geopolitieke gevolgen van nieuwe digitale technologieën. Deze technologieën zijn cruciaal voor de EU-samenlevingen en -economie, maar leiden ook steeds meer tot geopolitieke concurrentie en mondiale invloed omdat buitenlandse actoren ze gebruiken om de informatie­omgeving te manipuleren, het publieke debat te beïnvloeden en zich in democratische processen te mengen.

De ministers benadrukten dat de regelgevende macht van de EU moet worden ingezet om de mondiale normen en standaarden op dit gebied te beïnvloeden en ervoor te zorgen dat het systeem open, mensgericht en op de rechtsstaat gebaseerd blijft. Daarbij spraken de ministers de wens uit samen te werken met gelijkgestemde partners, zoals de VS en landen uit het Indo-Pacifisch gebied, Afrika en Latijns-Amerika.

Strategisch kompas

De ministers spraken voor het eerst over het strategisch kompas - het EU-initiatief dat de EU beter op toekomstige crises moet voorbereiden, de weerbaarheid tegen (cyber)dreigingen moet vergroten, partnerschappen moet versterken om gemeenschappelijke uitdagingen het hoofd te bieden, en een gemeenschappelijke strategische cultuur tot stand moet brengen.

Een eerste ontwerp van het strategisch kompas wordt naar verwachting in november 2021 aan de lidstaten voorgelegd, zodat er in maart 2022 de laatste hand aan kan worden gelegd.

Crisis Management basket - a background for the Strategic Compass (EDEO)

Ministers van Buitenlandse Zaken bespreken Libanon, EUTM in Mozambique en Ethiopië

Ethiopië

De Raad voerde een debat over de situatie in Ethiopië en Tigray, waar ondanks het staakt-het-vuren een ernstige humanitaire crisis plaatsvindt, hongersnood dreigt en geweld en verkrachting op grote schaal als oorlogswapen tegen burgers worden gebruikt.

De ministers werden geïnformeerd over het initiatief van een humanitaire luchtbrug om steun te verlenen aan de bevolking van Tigray, en bespraken de politieke prioriteiten voor de EU: zorgen voor toegang voor humanitaire hulp en eerbiediging van het internationaal humanitair recht; consolideren van het staakt-het-vuren en werken aan een volledige staking van de vijandelijkheden door alle partijen; zorgen voor de terugtrekking van buitenlandse troepen uit Ethiopië; het onmiddellijk beëindigen van de mensenrechtenschendingen; een verzoeningsproces en nationale dialoog op gang brengen om de integriteit en de politieke eenheid van Ethiopië te bewaren.

Actuele kwesties

De hoge vertegenwoordiger informeerde de Raad over de impasse in Libanon en kondigde een politiek akkoord aan over een sanctieregeling tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor de situatie.

Na mijn bezoek aan Libanon duurt de politieke impasse nog steeds voort; de economie is in elkaar gestort en het lijden van de bevolking wordt alsmaar schrijnender. [...] De ministers hebben een politiek akkoord bereikt over een sanctieregeling tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor de situatie.

Josep Borrell, hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid

De ministers bespraken ook de situatie in Afghanistan, in het licht van de terugtrekking van de VS- en NAVO-troepen, en de toename van het aantal etnisch gemotiveerde gerichte aanvallen. In dit verband benadrukte de hoge vertegenwoordiger de noodzaak om er bij de Taliban op aan te dringen inhoudelijke en inclusieve vredesonderhandelingen aan te gaan en dat de landen in de regio en de bredere internationale gemeenschap zich constructief moeten inzetten voor het Afghaanse vredesproces.

Werklunch

Tijdens de lunch hielden de ministers van Buitenlandse Zaken een informeel gesprek met Yair Lapid, de nieuwe Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, over de bilaterale betrekkingen en de situatie in de regio.

Wat het vredesproces in het Midden-Oosten betreft, benadrukten de ministers nogmaals dat de EU pal achter de veiligheid van Israël staat en terrorisme veroordeelt. Tegelijkertijd verwacht de EU dat Israël een politiek perspectief biedt om een einde te maken aan het conflict, en blijft zij bereid Israël en de Palestijnen te steunen bij hun inspanningen om weer een zinvol politiek proces op gang te brengen.

Conclusies van de Raad

De Raad keurde conclusies goed over een wereldwijd geconnecteerd Europa en over de EU-prioriteiten voor de 76e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Een wereldwijd geconnecteerd Europa: Raad keurt conclusies goed (persmededeling, 12 juli 2021)

EU-prioriteiten voor 76e Algemene Vergadering Verenigde Naties (persmededeling, 12 juli 2021)

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3807

Brussel

12 juli 2021

09:30

Vooraf (documenten)

Lijst van aangenomen A-punten Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Voorlopige agenda

Lijst van A-punten, wetgevingsberaadslagingen

Lijst van A-punten, Niet-wetgevingswerkzaamheden

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Videobeelden Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Tussen 30 juni en 12 juli 2021 via de schriftelijke procedure goedgekeurde punten

Stemuitslagen zitting