Lijst van vragen, gesteld aan de regering, over het rapport Resultaten verantwoordingsonderzoek 2020 bij Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (35830-XVII-2)

1.

Kerngegevens

Officiële titel Lijst van vragen, gesteld aan de regering, over het rapport Resultaten verantwoordingsonderzoek 2020 bij Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (Kamerstuk 35830-XVII-2)
Document­datum 24-06-2021
Publicatie­datum 24-06-2021
Nummer NDSTK2021D20231
Kenmerk kenmerk NDSTK2021D20231
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

2021D20231 LIJST VAN VRAGEN

De vaste commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking heeft een aantal vragen voorgelegd aan de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking over het Rapport Resultaten verantwoordingsonderzoek 2020 bij Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (Kamerstuk 35 830 XVII, nr. 2).

De voorzitter van de commissie,

De Roon

De adjunct-griffier van de commissie,

Meijers

Nr.    Vraag

1    Hoe wordt berekend of en hoeveel van de uitgaven voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking die naar (internationale organisaties gaan, onder ODA-uitgaven vallen, aangezien niet altijd duidelijk is waar middelen via (inter)nationale organisaties terechtkomen?

2    Wordt er een percentage van het ontwikkelingsbudget binnen Nederland besteed? Zo ja, waaraan wordt dit dan besteed?

3    Hoeveel geld is er uitgetrokken om, in het kader van de coronapan-demie, de sociaaleconomische weerbaarheid in kwetsbare en/of arme landen te vergroten?

4    Is de 28% van de € 258,4 miljoen voor 56 corona-activiteiten, gegaan naar 45 overheden van betreffende landen of uitgegeven in 45 landen?

5    Welke en hoeveel extra activiteiten zijn er in 2020 verricht?

6    Hoe wilt u minder fragmentatie in het beleid bereiken?

7    Wanneer komen de aangegane verplichtingen van € 4.750 miljoen tot daadwerkelijke uitgaven?

8    Is de afhankelijkheid van externe partners voor het realiseren van uw beleidsdoelen toegenomen of afgenomen de afgelopen 4 jaar?

9    Hoe is er geanticipeerd op de hogere ontvangsten uit het Dutch Good Growth Fund (DGGF)?

10    Wanneer zijn de verplichten aangegaan die hoger zijn dan de uitgaven met zicht op het hoger uitvallen van de ontvangsten uit het DGGF?

11    Welke verplichtingen zijn er aangegaan aan de hand van de hogere ontvangsten?

12    Hou houdt u toezicht op de effectiviteit van uitgaven die via internationale organisaties besteed worden?

13    Hoe verhoudt het bedrag van € 258,4 miljoen aan 56 corona-activiteiten zich tot het op pagina 8 genoemde corona-gerelateerde bedrag van € 139 miljoen?

14    Wat zijn de kosten voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van de eerstejaarsopvang van asielzoekers de afgelopen vier jaar?

15    Hoe verklaart u het percentage van 0,59% ODA-uitgaven met het oog op het halen van het ODA-doel van 0,7% BNI?

16    Welk deel van het ODA budget wordt op dit moment uitgegeven aan de opvang van asielzoekers in Nederland?

17    Waarom wordt er ongeveer € 150 miljoen over geprogrammeerd en niet meer of minder? Hoeveel was dat afgelopen vier jaar?

18    Hoe kan het dat er voorschotten voor subsidies en bijdragen zijn afgeboekt terwijl niet aan de voorwaarden was voldaan?

19    Wat houden de genoemde fout en onzekerheid in artikel 5 nu precies in?

20    Wat wordt bedoeld met «meest waarschijnlijke fout» en met «meest waarschijnlijke onzekerheid»?

21    Wat is de reden dat de fouten en onzekerheden, die ten aanzien van artikel 5 zijn geconstateerd, de artikelgrens overschrijden?

22    Kan nader worden verklaard wat wordt bedoeld met een verkeerde inschatting van de liquiditeitsbehoefte van de ontvangende multilaterale organisatie?

23    Kunt u nader toelichten wat er bedoeld wordt met de opmerking dat de tolerantiegrens voor fouten en onzekerheden is overschreden, maar dat de meest waarschijnlijke fout die grens niet overschrijdt?

24    Kunt u een overzicht geven van de 56 corona-activiteiten die met € 258,4 miljoen zijn gefinancierd, uitgesplitst naar de ontvanger van de gelden, naar het land waar het (merendeel) is besteed en welke activiteiten het hier concreet betreft?

25    Wanneer kunt u iets zeggen over de resultaten van de € 258,4 miljoen aan corona-bestedingen?

26    Hoe is de keuze voor 45 landen waar 28% van het geld bilateraal heengaat gemaakt? In hoeveel van die gevallen is er sprake geweest van een concrete hulpvraag vanuit die landen?

27    Zijn er andere bewindspersonen die ook speciale budgetplaatsen in de financiële administratie hebben aangemaakt, om de besteding van de coronagelden te kunnen verantwoorden? Is dit een bekende financiële constructie in crisistijd of is dit een typisch OS-constructie?

28    Waarom is er voor gekozen om middelen voor corona-activiteiten vooral via multilaterale organisaties te besteden?

29    Hoe kijkt de u aan tegen het feit dat voor veel middelen niet te herleiden is waar de middelen (geografisch) specifiek naar toe zijn gegaan?

30    Wat is bekend over tussentijdse resultaten met betrekking tot de doelstelling om fragmentatie van activiteiten te verminderen?

31    Op welke manier zijn de beslissingen genomen om bedragen van minder dan een half miljoen euro te besteden aan ongeveer

20 landen, waaronder een groot land als India?

32    Zijn sinds 2010 pogingen gedaan tot een cultuurverandering om de fragmentatie van beleid terug te dringen?

33    Wat is de strategie voor het bereiken van de doelstelling om fragmentatie te verminderen, en de genoemde oorzaken van de weerbarstigheid hiervan te omzeilen?

34    Waarom staat in de toelichting op de suppletoire begroting niet hoeveel elk thema inlevert als gevolg van de wijzigingen gedurende 2020?

35    Kunt u een toelichting geven op de interne financiering op artikel 4.3 Veiligheid? Waar heeft dit precies betrekking op?

36    Waarom is er geen (incidentele suppletoire) begrotingswet voorgelegd aan de Tweede Kamer?

37    Waarom is er gekozen voor een Kamerbrief in plaats van een incidentele suppletoire begroting voor het tweede steunpakket?

38    Waarom zijn de uitgaven voor het tweede steunpakket niet door middel van een incidentele suppletoire begroting ingediend, maar pas achteraf in de tweede suppletoire begroting?

39    Wat zijn de gevolgen geweest van het verkeerd inschatten van de liquiditeitsbehoefte? Kunt u de situatie toelichten?

3


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.