Lijst van vragen over het Jaarverslag Ministerie van Buitenlandse Zaken 2020 (35830-V-1)

1.

Kerngegevens

Officiële titel Lijst van vragen over het Jaarverslag Ministerie van Buitenlandse Zaken 2020 (Kamerstuk 35830-V-1)
Document­datum 23-06-2021
Publicatie­datum 23-06-2021
Nummer NDSTK2021D20151
Kenmerk kenmerk NDSTK2021D20151
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

2021D20151 LIJST VAN VRAGEN

De vaste commissie voor Buitenlandse Zaken heeft een aantal vragen voorgelegd aan de Minister van Buitenlandse Zaken over het Jaarverslag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 2020 (Kamerstuk 35 830 V, nr. 1).

De fungerend voorzitter van de commissie,

Wilders

De adjunct-griffier van de commissie,

Konings

Nr Vraag

1    Hoe verhoudt de rol die samenwerking met (landen in) Azië speelt voor de strategische autonomie van Nederland en de EU zich met de genoemde gezamenlijke uitgangspunten?

2    Hoe worden de beperkingen op het diplomatieke werk tijdens de corona-crisis opgevangen en hoe is de effectiviteit van het diplomatieke werk tijdens de corona-crisis? Ziet u hier nog verbeteringen en worden «best practices» van verschillende posten onderling uitgewisseld?

3    Kunt u verder toelichten hoe de uitvoering van de China-strategie verloopt?

4    Is de China-strategie nog voldoende actueel?

5    Wat zijn de voordelen voor Nederland met betrekking tot het toetreden tot de Southeast Asia Treaty of Amity and Cooperation?

6    Hoe kan de dialoog met Rusland die door de corona-crisis niet is opgestart, alsnog opgestart worden (bijvoorbeeld via digitale weg)?

7    Welke lessen op het gebied van strategische autonomie zijn er in EU-verband getrokken uit de corona-pandemie? Worden er stappen gezet om de problemen die zich voorgedaan hebben structureel aan te pakken?

8    Op welke wijze steunt Nederland het We Are Tomorrow-programma, welke financiële middelen worden hiervoor gebruikt en in welke negen landen steunt Nederland onder het mom van het programma de Jonge Klimaat Beweging?

9    Kunt u aangeven wat in 2020 de omvang is geweest van het INSTEX-betalingsverkeer tussen Europese en Iraanse bedrijven in aantallen transacties, en in volume? Kunt u specifiek aangeven hoeveel transacties het betreft tussen Nederlandse en Iraanse bedrijven?

10    Welke vervolgstappen worden genomen na het uitbrengen van een politieke verklaring naar aanleiding van de motie van het lid Koopmans (Kamerstuk 33 694, nr. 43) over het versterken van een internationaal normatief kader voor autonome wapens en bewapende Unmanned Aerial Vehicles (UAV's)?

11    Hoe beoordeelt u de effectiviteit van het EU-mensenrechtensanctieregime tot nu toe?

12    Wat is de actuele stand van zaken rondom het aansprakelijk stellen van Syrië?

13    Zou u wat uitgebreider kunnen weergeven wat de Speciaal Gezant Religie en Levensovertuiging in 2020 heeft ondernomen en bereikt?

14    Beoordeelt u de assertieve rol van China in het multilaterale stelsel als een veiligheidsdreiging?

15    Hoe wordt er gewerkt aan het updaten van het multilaterale stelsel?

16    Wat is het aantal verkeersovertredingen van personen met diplomatieke immuniteit in Nederland nu? Om wat voor verkeersovertredingen gaat dit?

17    Zijn er ook cijfers van overige overtredingen dan wel misdrijven van personen met diplomatieke immuniteit in Nederland?

18    Wat zijn uw verwachtingen van de toenemende migratie in de zomer van 2021 en de komende jaren?

19    Hoe evalueert u het aanpassen van de reisadviezen tijdens de corona-crisis?

20    Welke verbeterpunten ziet u nog in het aanpassen en gebruik van de reisadviezen?

21    Kunt u de actuele stand van het moderniseringsproces consulaire dienstverlening verder toelichten? Wat is de ervaring tot nu toe en welke kansen voor betere dienstverlening voor burgers ziet u nog?

22    Heeft de corona-pandemie voor meer digitale mogelijkheden voor consulaire dienstverlening gezorgd? Zo ja, hoe kunt u dit na de pandemie verder uitbreiden?

23    Op welke manier heeft de corona-pandemie effect gehad op (het versterken van) het postennet?

24    Hoe wordt de efficiëntie en effectiviteit van het postennet op dit moment ervaren, door zowel burgers als ambtenaren?

25    Wat wordt er besproken bij de vergaderingen van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), wat zijn de resultaten en wat is de inhoud van de regionale programma's in Tunesië, Algerije en Libië?

26    Wat is de actuele stand van zaken met betrekking tot de renovatie van het Vredespaleis en het contact met de Carnegie Stichting over zeggenschap over het gebouw?

27    Waarom waren de kosten voor het Internationaal Strafhof onder artikel 1.1. in 2020 ruim 30% meer dan begroot?

28    Kunt u aangeven waar de extra middelen voor het visumbeleid van Suriname gealloceerd zijn?

29    Heeft Suriname al een officieel verzoek ingediend bij de Europese Unie voor visumliberalisatie?

30    Wat is de Nederlandse financiële bijdrage aan de United Nations Convention on Certain Conventional Weapons?

31    Kunt u een overzicht geven van de contributies die andere VN-landen aan de VN overmaken voor crisisbeheersingsoperaties? Op welke wijze legt de VN financieel verantwoording af over de besteding van deze enorme geldstroom (Nederland betaalde ruim 80 miljoen euro in 2020) die wordt binnengehaald met de contributies?

32    Welke inspanningen zijn er precies gericht op «een hechtere Europese gemeenschap» en wat is er precies gefinancierd met de ruim 10,502 miljoen euro die daaraan is uitgegeven? Welke landen, organisaties en projecten hebben dit geld ontvangen?

33    Hoeveel geld gaat er jaarlijks van het Mensenrechtenfonds naar niet-gelovigen?

34    Hoeveel medewerkers zijn er in dienst op de Nederlandse vertegenwoordiging in Ramallah en welke functies bekleden zij? Hoe verhoudt dit aantal zich tot andere vertegenwoordigingen?

35    Aan welke nationale en internationale organisaties heeft u in het kader van «asiel en migratie» onder artikel 4.2 geld verstrekt, en voor welke bedragen was dit? Welk belang en welk beleid wordt met deze financiële bijdrage geholpen?

36    Verwacht u dat het gebruik van de kantoorpanden, met name ook na de corona-pandemie, minder zal zijn? Welk effect heeft dit op de plannen het aantal werkplekken per fte te verhogen?

37    Kunt u de EU- en NAVO-inspecties van de huisvestingssituatie nader toelichten? Welke onvolkomenheden hebben zij aangetroffen die niet aan de eisen voldoen?

38    Wat zijn de geschatte kosten van het aanpassen van het pand om aan de fysieke veiligheidseisen van de EU en NAVO te voldoen?

39    Wat is het budget van de Task Force Diversiteit en Inclusie?

40    Met welke externe partijen en/of organisaties werkt de Task Foce Diversiteit en Inclusie samen?

3


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.