Lijst van vragen, gesteld aan de regering, over het rapport Resultaten verantwoordingsonderzoek 2020 bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken (35830-V-2)

1.

Kerngegevens

Officiële titel Lijst van vragen, gesteld aan de regering, over het rapport Resultaten verantwoordingsonderzoek 2020 bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken (Kamerstuk 35830-V-2)
Document­datum 23-06-2021
Publicatie­datum 23-06-2021
Nummer NDSTK2021D20147
Kenmerk kenmerk NDSTK2021D20147
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

2021D20147 LIJST VAN VRAGEN

De vaste commissie voor Buitenlandse Zaken heeft een aantal vragen voorgelegd aan de Minister van Buitenlandse Zaken over het rapport Resultaten verantwoordingsonderzoek 2020 bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken van de Algemene Rekenkamer (Kamerstuk 35 830 V, nr. 2).

De fungerend voorzitter van de commissie,

Wilders

De adjunct-griffier van de commissie,

Konings

Nr Vraag

1    Waarom kost het uitbreiden van het aanbod aan theesmaakjes op het ministerie 75.000 euro? Hoeveel extra theesmaakjes kan je met dit bedrag kopen?

2    Op welk moment is begonnen met het vaccineren van uitgezonden en lokale medewerkers in hoog-risicogebieden? Hoeveel medewerkers van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (uitgezonden en lokaal) zijn in het buitenland aan corona gestorven?

3    Wanneer was het eerste bericht in het Buitenlandse Zaken-berichtenverkeer dat melding maakte van corona-ziekte in China?

4    Kunt u de problemen met de afscherming van de persoonsgegevens van reizigers in de systemen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken verder toelichten?

5    Betreffende de gevallen waardoor de tolerantiegrens van afgerekende voorschotten is overschreden: op welke zaken hadden deze voorschotten betrekking? Vanuit welke afdeling(en) van het departement werden deze voorschotten geaccordeerd? Op welke begunstigde(n) hadden deze voorschotten betrekking?

6    Betreffende de geconstateerde fout waarbij de liquiditeitsbehoefte van de ontvangende partij de betaling niet rechtvaardigde: bij welke afdeling van het departement en op welke wijze kon deze fout plaatsvinden? Wie was de ontvangende partij? Is de betaling teruggedraaid? Zo nee, waarom niet?

7    Wordt er Rijksbreed nagedacht over hoe het werken post-corona wordt vormgegeven?

8    Bent u van mening dat met de huidige staat van de accreditaties, het ministerie voldoende veilig kan werken?

9    Wat wordt er op dit moment gedaan op het ministerie om cyberaanvallen te voorkomen en af te weren? Is dit voldoende?

10    Zijn er gevallen van cyberaanvallen op het ministerie bekend?

11    Hoe werd er omgegaan met het inzicht dat ambtenaren in de thuiswerksituatie de ICT op een risicovolle manier gebruiken, zoals het delen van betrouwbare informatie via WhatsApp? Welke stappen zijn er genomen om dit in het vervolg te voorkomen?

12    Kan het werken met «gesloten, tenzij» gevolgen hebben voor de effectiviteit en efficiëntie van het werk van ambtenaren?

13    Wat is het plan van aanpak om bij de toegangsbeveiliging van informatie over te stappen van het «open, tenzij»-beleid naar het «gesloten, tenzij»-beleid? Op welke termijn zal deze overstap zijn voltooid?

14    Wat heeft u gedaan met het datalek van 18.000 personen die tijdens de coronacrisis gerepatrieerd zijn?

15    Hoe schat u de schade in van het datalek?

16    Heeft het ministerie een voldoende plan om datalekken van persoonsgegevens in het vervolg te voorkomen?

17    Is er een plan om de fysieke ruimte van het ministerie aan te passen zodat de privacy hier gewaarborgd blijft en gevoelige informatie voldoende beschermd is?

18    Doet de bij het departement geconstateerde situatie «dat er in open ruimtes of ruimtes die zijn afgeschermd met glazen wanden wordt gewerkt met gevoelige informatie» zich ook voor op posten in het buitenland? Zo ja, welke posten betreft dat?

19    Welke wijzigingen zijn doorgevoerd nadat bleek dat de ICT-beveiliging niet op orde was?

20    Is er onderzocht of er in de thuiswerksituatie vertrouwelijke informatie voldoende beschermd wordt tegenover bijvoorbeeld huisgenoten?

21    Hoeveel WhatsApp-accounts van werknemers zijn in 2020 overgenomen door criminelen?

22    Is de nieuw vastgestelde bezettingsnorm voor het gebouw van het Ministerie van Buitenlandse Zaken coronaproof?

23    Welke norm voor werkplekken/fte wordt er op andere ministeries gebruikt? Hoe is de tevredenheid op deze andere ministeries?

24    Hoe wordt het aandeel thuiswerken na de coronacrisis voorzien? Is de opschaling naar 0.9 werkplek/fte dan nog steeds nodig, of is er nog meer nodig?

25    Wordt er naast het opschalen van het aantal werkplekken, ook gewerkt aan de andere problemen zoals de geluidsoverlast door te veel werkplekken in één ruimte?

26    Wat is er sinds het instellen van de nieuwe norm gedaan om het gebouw te laten voldoen aan die norm?

27    Kunt u bevestigen dat de toegangsbeveiliging niet voldoet aan de eisen van de NAVO? Is Nederland hierover door de NAVO op de vingers getikt? Binnen welke termijn kunnen de noodzakelijke aanpassingen worden doorgevoerd en hoe hoog schat u de kosten in?

28    Wat is er sinds het constateren van het probleem met fysieke veiligheid (meelopen) gedaan om dat probleem op te lossen?

29    Zijn er sinds 2018/2019 nog stappen gezet in het meer representatief ontvangen van buitenlandse gasten, aangezien er duidelijk nog problemen zijn? Zo ja, welke stappen zijn dit? Zo nee, waarom zijn deze stappen niet gezet?

30    Worden er in de toekomst stappen gezet om de nog bestaande problemen met betrekking tot het representatief ontvangen van buitenlandse gasten op te lossen?

31    Welke beveiligingsrisico's zijn er voor buitenlandse gasten door gebreken aan het gebouw?

32    Zorgen de gebreken aan het gebouw met betrekking tot het ontvangen van buitenlandse gasten ervoor dat het ministerie minder goed haar werk kan doen?

33    Kunt u aangeven waarom het bestaande evacuatieplan niet is gebruikt tijdens de repatriëring aan het begin van de corona-crisis?

34    Was het bestaande evacuatieplan, met de kennis van vandaag, adequaat?

35    Is het ministerie voornemens een nieuw evacuatieplan op te stellen?

36    Op welke wijze gebruikt - of overweegt - het Ministerie van Buitenlandse Zaken het toepassen van blockchain-technologie bij bijvoorbeeld het bijhouden van reizigersgegevens of het bewaren en delen van vertrouwelijke informatie? Heeft het ministerie specialisten op dit gebied in dienst of maakt het van de expertise van anderen gebruik?

37    Zijn er mensen die geëvacueerd zijn onder de Bijzondere Bijstand Buitenland (BBB) die aangeven financiële moeite te hebben met het terugbetalen? Zo ja, hoeveel?

3


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.