“Misbruik grondrechten volstrekt ongewenst”

Met dank overgenomen van 50PLUS i, gepubliceerd op maandag 14 juni 2021.

“Vanzelfsprekend is het van essentieel belang om onze rechtsstaat te beschermen tegen ongewenste inmenging of ondermijning, of dat nu komt van buitenaf of van binnenuit. 50PLUS acht, net als de minister, dat misbruik van onze grondrechten en vrijheden waardoor de Nederlandse democratische rechtsorde wordt aangetast eveneens volstrekt ongewenst is.”

Deze woorden sprak 50PLUS-Eerste Kamerlid Martine Baay dinsdag 15 juni bij de behandeling in de Senaat van het wetsvoorstel Verruiming van de mogelijkheden tot het verbieden van rechtspersonen. Het uitgangspunt van dit voorstel is om effectiever te kunnen optreden tegen organisaties die de openbare orde kunnen verstoren en de democratie ondermijnen. De minister heeft verklaard dat dit wetsvoorstel voortkomt uit de ambitie om de Nederlandse rechtsstaat weerbaarder te maken.

Volgens Martine Baay moet negatieve beïnvloeding vanuit onvrije, ondemocratische landen of organisaties die een ongewenste invloed kunnen uitoefenen op de werking van onze rechtsstaat, worden voorkomen. Het wetsvoorstel zou naar haar m,ening daar een bijdrage aan kunnen leveren.

Senator Baay tekende onder meer aan: “Als het uitgangspunt voor dit wetsvoorstel een versterking van de weerbaarheid van onze democratie is, is het 50PLUS nog niet duidelijk in hoeverre bijvoorbeeld motorclubs en pedofielenverenigingen - ondanks wellicht evidente criminele activiteiten die daarin plaatsvinden - de weerbaarheid van de Nederlandse democratie bedreigen. Mochten leden van dit soort verenigingen strafbare feiten plegen dan dienen zij strafrechtelijk te worden vervolgd en berecht.”

Daarom vernam de 50PLUS-fractie in de Eerste Kamer graag de onderbouwing van de minister of en waarom deze groepen tevens onder de noemer van de wetswijziging zullen vallen.

“Hoe verhoudt zich dat tot de kwalificatie ‘weerbare democratie’ en betekent dit dat straks iedere gezagsondermijnende rechtspersoon per definitie als een evident antidemocratische organisatie wordt betiteld en daardoor verboden kan worden? Of is deze wetsverandering met name bedoeld voor formeel opgerichte bewegingen die gericht zijn op het veranderen van onze democratische rechtsorde met als doel deze te vernietigen?”

Martine Baay verklaarde dat 50PLUS voor het wetsvoorstel zal stemmen. 50PLUS meent dat rechtspersonen die tot doel hebben om onze democratische rechtstaat te ondermijnen of omver te werpen, na rechtelijke toetsing, verboden moeten kunnen worden.

Lees HIER de volledige tekst die Senator Baay uitsprak.