Vragen 50PLUS over rapport Commissie Draagkracht

Met dank overgenomen van 50PLUS i, gepubliceerd op woensdag 9 juni 2021.

De fractie van 50PLUS in de Eerste Kamer heeft inzake het rapport van de Commissie Draagkracht vragen gesteld aan de staatssecretaris van Financiën, Fiscaliteit en Belastingdienst.

Zo wordt gevraagd aan de bewindsman uit te leggen wat de rechtvaardiging is van de fiscaliseringsgedachte en dat deze erkent dat de AOW een volksverzekering is die ertoe leidt dat premieheffing plaatsvindt totdat de AOW-uitkering ingaat.

Het premiepercentage is voor ieder gelijk, geheven over het inkomen tot de inkomensgrens voor volksverzekeringen. De AOW-uitkering is ook voor iedereen gelijk.

“Gaat hierbij de vergelijking met een lijfrenteverzekering op: ook premie tot de ingang van de lijfrenteuitkering? Als de staatssecretaris erkent dat de AOW een volksverzekering is, waarom wordt fiscalisering dan voorgesteld? Als hij niet erkent dat de AOW een volksverzekering is, kan hij dan uitvoerig toelichten waarom fiscalisering inbreuk mag en kan maken op het volksverzekeringprincipe? Kan de AOW verworden tot een bijstandsuitkering? En zet fiscalisering van de AOW de deur open naar een inkomensafhankelijke AOW?”, aldus de 50PLUS-fractie.

In de brief aan de Staatssecretaris wordt aan hem ook gevraagd: “Op pagina 20 van het rapport van de Commissie Draagkracht staat: ”Daarnaast fungeert het basispensioen van de AOW als fundament van het gehele pensioenstelsel. Het stelsel als geheel heeft als doel te voorkomen dat mensen na pensionering met een grote inkomensachteruitgang worden geconfronteerd”. Kunt u uitleggen - gelet op dit uitgangspunt - hoe fiscalisering van de AOW dan te verdedigen is? Erkent u dat de fiscalisering in de eerste en tweede schijf vooral de lagere en middeninkomens treft? Gepensioneerden met alleen een AOW-uitkering zijn de enige groep die ook op politieke sympathie kunnen rekenen. Erkent u dat de gepensioneerden met een aanvullend pensioen juist degenen zijn die het hardst geraakt zijn door het bevriezen van de pensioenen? Dreigen zij opnieuw het kind van de rekening te worden?”

De brief gaat verder: “Klopt het dat de wortel van indexatie van gepensioneerden, waarmee steun voor het nieuwe pensioenstelsel werd gezocht, al een wassen neus was? En erkent u daarmee dat, met de fiscalisering van de AOW er bovenop, gepensioneerden weer tien zware jaren tegemoet gaan?

Behalve 50PLUS in de Senaat hebben ook ChristenUnie, PvdD, 50PLUS en SGP vragen over de materie gesteld.

Lees HIER de volledige tekst van de vragen.

9 juni 2021