Kamervragen na vloedgolf aan klachten vaccin

Met dank overgenomen van 50PLUS i, gepubliceerd op woensdag 9 juni 2021.

Vanwege een vloedgolf aan klachten van AstraZeneca-gevaccineerden die zich zeer onheus bejegend voelen heeft de 50PLUS-fractie in de Eerste Kamer vragen gesteld aan de minister van Volksgezondheid.

Senator Martine Baay spreekt van ongelijkheid met verstrekkende gevolgen van inentingen met AstraZeneca ten aanzien van andere vaccins zoals Pfizer, bijvoorbeeld voor het maken van reizen naar het buitenland. “Waarop is deze ongelijkheid gestoeld?”

De Senator wil weten hoe het komt dat de door de minister aangewezen groepering in de leeftijd van 60-69 jaar die het vaccin AstraZeneca kreeg toegewezen en die gevolg heeft gegeven aan de dringende oproep van het demissionaire kabinet om ondanks alle negatieve berichtgeving rond AstraZeneca zich toch met dit vaccin heeft laten vaccineren, thans worden achtergesteld ten aanzien van degenen die zich weigerden te laten vaccineren met AstraZeneca.

“Klopt het dat in eerste instantie een periode van 12 weken werd gesteld tussen het zetten van de eerste prik en de tweede prik? Klopt het dat de minister van VWS inmiddels bekend heeft gemaakt dat die periode van 12 weken aanzienlijk verkort kan worden? Is het de minister bekend dat degenen die hun eerste prik AstraZeneca reeds 2 maanden geleden hebben ontvangen thans geen aanspraak kunnen maken op de termijnverkorting voor hun tweede prik omdat huisartsen weigerachtig zijn hieraan gevolg te geven? Waarom is het beleid van de minister erop gericht dat AstraZeneca niet wordt toegediend door de GGD Zorgteams Corona, zodat aldaar de tweede prik kan worden gegeven aan degenen die dat wensen?”, zijn onder meer de vragen van dde 50PLUS-fractie.

Martine Baay vraagt ook of de minister een dringende oproep kan doen aan de huisartsen om gevolg te geven aan verzoeken om een versnelde tweede AstraZeneca prik te geven.

Om alle vragen te lezen die Martine Baay heeft gesteld klik HIER.