Informele videoconferentie van de ministers van Visserij, 9 juni 2021 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op woensdag 9 juni 2021, 18:30.

Voornaamste resultaten

Op 9 juni 2021 hebben de EU-visserijministers in een videoconferentie gesproken over het voorlopig akkoord over de vangstmogelijkheden dat onlangs werd gesloten tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Het gaat over de vangstmogelijkheden voor 2021 en, voor diepzeebestanden, voor 2021 en 2022. Na een openingsverklaring van voorzitter Ricardo Serrão Santos, de Portugese minister van Mariene Aangelegenheden, lichtte de Europese Commissie het resultaat van het overleg toe.

In de bespreking die volgde, bedankten de ministers de Commissie voor het harde werk. Ze spraken hun steun uit voor het voorlopig akkoord, omdat het de sociale, economische en milieupijlers van het gemeenschappelijk visserijbeleid blijft eerbiedigen, de zekerheid biedt die de sector nodig heeft, en de weg vrijmaakt voor toekomstig overleg met het VK over visserijrechten.

Ricardo Serrão Santos, Portugese minister van Mariene Aangelegenheden

Dit akkoord is een mijlpaal in de betrekkingen tussen de EU en het VK, en vormt een sterk precedent voor toekomstige onderhandelingen met het VK over vangst­mogelijkheden. Het biedt vissers duidelijkheid en stabiliteit, en zorgt er tevens voor dat de mariene hulpbronnen op duurzame wijze gebruikt blijven worden.

Ricardo Serrão Santos, Portugese minister van Mariene Aangelegenheden

Achtergrond

In maart 2021 nam de Raad op voorstel van de Commissie een besluit aan over het in te nemen standpunt in het bilaterale overleg met het VK over de vangstmogelijkheden voor 2021, en voor diepzee­bestanden voor 2021 en 2022. Dat standpunt was gebaseerd op het visserij­beleid, en houdt rekening met sociaal-economische aspecten, een besluitvorming op basis van het beste beschikbare weten­schap­pelijke advies, het principe van een gelijk speelveld, en de naleving van inter­nationale verplichtingen. Het Portugese voorzitterschap zal nu werk maken van de goedkeuring van het standpunt van de EU.

Informatie over de zitting

Zitting nr. VC-AGRIFISH-090621

Videoconferentie

9 juni 2021

15:00

Vooraf (documenten)

Agenda Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Na afloop (documenten)

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN