Maidenspeech Lisa van Ginneken: “Ik ben een overlever.”

Met dank overgenomen van Democraten 66 (D66) i, gepubliceerd op woensdag 26 mei 2021.

Vandaag gaf Tweede Kamerlid Lisa van Ginneken haar maidenspeech. De spreektekst lees je hier.

26.05.2021

“Ik ben een overlever.”

D66 - Lisa van Ginneken geeft haar maidenspeech

Close modal

Dank u wel Voorzitter,

Vandaag spreken we over het identiteitsbewijs - voor de duidelijkheid: het bewijs van administratieve identiteit. Want dit identiteitsbewijs geeft geen antwoord op de vraag wie ik werkelijk ben. Was het maar zo makkelijk. In mijn geval heeft het veertig jaar geduurd voor ik hardop durfde te concluderen wie ik ben.

Ik was een jaar of zeven, acht. Het was een zaterdagavond. Mijn twee oudere zussen en ik zaten, met fris gewassen haartjes in schone pyjamaatjes - een zaterdagtraditie in ons gezin - voor de tv. Alle drie een bakje keurig verdeelde chips op schoot - nog zo’n traditie uit mijn jeugd. Met het hele gezin keken we tv. Ik weet niet meer welk programma het was, maar er verscheen een man in beeld die vrouw wilde worden. Zo werd het geloof ik genoemd.

Ik zag een vrouw, worstelend met oordelen van de buitenwereld en worstelend met de mannelijke echo van haar lichaam. Om van haar baardgroei af te komen, moest ze een eindeloze reeks ontharingsbehandelingen ondergaan en vóór elke behandeling moest ze haar donkere baardharen een halve week laten groeien. Over haar schouder keken we mee in de spiegel, terwijl ze zichzelf opmaakte. Op haar kaak en kin stonden ontelbaar veel zwarte haren. Ze deed haar best die te negeren, maar op een gegeven moment brak ze. Ze huilde tranen van wanhoop.