Menstruatie armoede

Met dank overgenomen van BIJ1 (BIJ1) i, Tweede Kamerfractie BIJ1 (BIJ1) i, gepubliceerd op zondag 9 mei 2021.

Period poverty, of menstruatie armoede is ook hier een groeiend probleem. In 2019 deden platform De Bovengrondse en Plan International onderzoek naar menstruatie armoede in Nederland. Plan sprak hiervoor met ca 1000 meisjes en vrouwen* tot 25 jaar en hieruit bleek dat bijna 1 op de 10 soms geen geld had voor maandverband of tampons. De Bovengrondse had contact met 50 organisaties rondom Amsterdam en sprak hiervoor 170 mensen. Ook zij concludeerden dat menstruatie armoede een probleem is in Nederland. Vooral mensen die bij de Voedselbank komen, dak- en thuislozen, en ongedocumenteerden hebben moeite om menstruatieproducten te kunnen betalen.

Armoedestijging

Misschien lijkt menstruatie armoede een verzonnen probleem. Maar stel dat je maximaal 50 euro per week te besteden hebt. Dan wordt je gedwongen na te denken over elke euro die je uitgeeft. Dat betekent keuzes maken, en noodgedwongen gebruik maken van minder hygiënische alternatieven. Bijvoorbeeld wc-papier, wat ervoor kan zorgen dat je doorlekt en misschien uit angst en schaamte school of werk mist. Of hergebruik, wat kan leiden tot toxic shock syndrome.

Cijfers van vóór de coronacrisis laten zien dat 1 miljoen mensen In Nederland onder de armoedegrens leeft. Sinds de crisis is het aantal mensen die bij de Voedselbank loopt gestegen, vooral in Amsterdam en Rotterdam. Hier worden vaak maar weinig hygiëne- en menstruatieproducten gedoneerd. Dat terwijl de vraag alleen maar toeneemt. Dit concludeerde ook Jazie Veldhuyzen, fractievoorzitter van Amsterdam BIJ1, eerder dit jaar toen hij het Amsterdamse college vragen stelde over menstruatie armoede.

BIJ1 wil dat menstruatie armoede verdwijnt door het permanent gratis beschikbaar stellen van hygiënische menstruatieproducten voor mensen die bij de Voedselbank komen, dak- en thuislozen en ongedocumenteerden.

Gratis Menstruatieproducten

Om menstruatie armoede te bestrijden is het belangrijk dat er gratis menstruatieproducten beschikbaar zijn voor iedereen die dit nodig heeft. In Schotland werd er vorig jaar een wet aangenomen die het verplicht maakte om gratis menstruatieproducten beschikbaar te stellen in openbare- en overheidsgebouwen, en vanaf juni zijn in Nieuw Zeeland gratis menstruatieproducten te vinden op scholen. Naar aanleiding hiervan pleitte o.a. de Haage Stadpartij voor het gratis beschikbaar maken van menstruatieproducten op locaties als scholen en opvangcentra, ook hebben ze net een meldpunt opgezet en kan er gedoneerd worden. In februari begon de VU met het aanbieden van gratis menstruatieproducten.

BIJ1 wil dat menstruatie armoede verdwijnt in Nederland door het permanent gratis beschikbaar stellen van hygiënische menstruatieproducten voor mensen die bij de Voedselbank komen, dak- en thuislozen en ongedocumenteerden. Amsterdam BIJ1 is nu bezig om, samen met GroenLinks, een initiatiefvoorstel op te stellen om dit probleem grondiger aan te pakken. Ook pleiten wij voor menstruatieverlof voor iedereen die een baarmoeder heeft*.

Wil je nu alvast helpen? De Bovengrondse zamelt op dit moment geen geld meer in voor menstruatie armoede, maar er zijn diverse initiatieven waar je kunt doneren, bijvoorbeeld Den Haag tegen Menstruatiearmoede & Neighbourhood Feminists. Of zet je eigen inzamelactie op en doneer producten aan je lokale voedselbank!

*Niet alle mensen die menstrueren zijn vrouw.

Foto door Noralí Nayla op Unsplash