Verklaring sociale top blijft steken in mooie woorden

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op zaterdag 8 mei 2021.

Op de sociale top in Porto hebben Europese leiders zojuist een verklaring aangenomen waarin ze beloven de sociale cohesie in Europa te versterken. Europarlementariër Kim van Sparrentak: “Ongelijkheid en armoede nemen toe. Zo verloren al 6 miljoen mensen hun baan als gevolg van de coronacrisis. Het is goed dat de EU-landen zich scharen achter een sociaal actieplan en meer sociale rechten, maar het ontbreekt nu aan concrete ambities en een duidelijke trendbreuk met het verleden. Het risico is groot dat de sociale woorden alleen op papier blijven bestaan.’’

Kim van Sparrentak @kimvsparrentak

Europarlementariër

De voorbije weken heeft Van Sparrentak zich vooral ingespannen om de Europese leiders te scharen achter een doelstelling om dakloosheid voor 2030 te beëindigen. Op haar initiatief stuurden 134 Europarlementariërs, samen met de burgemeesters en wethouders van verschillende grote steden en diverse NGO’s een brief aan de Europese leiders. Van Sparrentak: “Onze ambitieuze doelstelling haalde de verklaring niet, maar de leiders erkennen wel dat dakloosheid dringend aangepakt moet worden. Om te zorgen dat er echt actie komt, blijf ik me inspannen om de sterk stijgende dakloosheid in Europa uit te bannen.”

In hun verklaring spreken de Europese leiders zich niet uit over de wetsvoorstellen die op de plank liggen voor een Europees minimumloon, bescherming van platformwerkers of het aanpakken van de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Van Sparrentak: “De opstelling van een aantal landen, waaronder Nederland, die systematisch dwarsliggen wanneer sociale wetgeving wordt voorgesteld, is ontgoochelend. Ze plukken wel de vruchten van de interne markt, maar willen daar geen solidariteit tegenover zetten. Dat premier Rutte als een van de weinigen niet fysiek aanwezig was, is tekenend.”

Hoewel het goed is dat erkend wordt dat sociale rechten centraal moeten staan in het economisch herstel van de coronacrisis, ontbreekt het volgens GroenLinks bij de EU-leiders nog aan reflectie over de gevolgen van economisch beleid op sociaal vlak. Bovendien moet de Europese Pijler van Sociale Rechten ook gevolgen hebben voor beleid op vlak van de interne markt, handel en mededinging: “We moeten ervoor zorgen dat we niet terugkeren naar harde bezuinigingen en een Europese Commissie die privatisering en bepleit en lonen laag wil houden. Anders hebben we mooie sociale praatjes, terwijl tegelijkertijd sociaal beleid wordt afgebroken”, aldus Van Sparrentak.

In de komende maanden starten de onderhandelingen in het Europees Parlement over het Europees minimumloon voorstel en eind dit jaar wordt het wetsvoorstel van de Europese Commissie over platformwerk verwacht.