Het ‘hoe en waarom’ van de Europese Sociale Top in Porto

Met dank overgenomen van A.M. (Agnes) Jongerius i, gepubliceerd op donderdag 6 mei 2021.

Door Agnes Jongerius op 6 mei 2021 Delen

Op 7 en 8 mei 2021 vindt de tweede Europese Sociale Top plaats in Porto, omdat een Socialer Europa topprioriteit is van het Europese voorzitterschap van Portugal. De regeringsleiders van de Europese landen, de Europese Commissie en het Europees Parlement werken morgen en zaterdag aan de nieuwe sociale agenda van Europa. Bindend sociaal beleid is hard nodig in Europa, vooral nu tijdens deze coronacrisis. Meer dan 91 miljoen Europeanen leven in armoede of lopen het risico op sociale uitsluiting. 27% van de Europeanen tussen 20 en 64 jaar heeft geen baan en 9 van de 27 Europese landen zakken door de armoedegrens met hun huidige minimumlonen.

Namens het Europees Parlement is Agnes Jongerius aanwezig op de Sociale Top.

“Er waait een nieuwe wind in Europa. We kunnen duizenden thuiszorgmedewerkers, platformwerkers en seizoenarbeiders aan goed werk helpen. We kunnen kansarme kinderen aan een eerlijke toekomst helpen, met een jeugd zonder armoede. En doodgaan van je werk, dat moet niet meer kunnen in deze eeuw. Hiervoor is wel lef nodig. Ik roep Charles Michel, premier Rutte en de andere regeringsleiders op om hun blik op de toekomst te richten, met bindende sociale doelen in heel Europa.”

In deze explainer kom je meer te weten over de achtergrond van de top, de agendapunten en de reacties vanuit verschillende lidstaten.