Strategie voor toekomst Europese industrie mist echte groene keuzes

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op woensdag 5 mei 2021.

Ruim een jaar na de presentatie van de Europese industriestrategie heeft de Europese Commissie haar langverwachte update gepresenteerd. Vorig jaar was GroenLinks al kritisch op het gebrek aan richting in de plannen, helaas blijft deze kritiek gelden voor de geüpdatete versie.

Bas Eickhout @baseickhout

Europarlementariër en delegatieleider GroenLinks Europa

“De nieuwe Europese klimaatdoelen kunnen niet zonder ambitieuze groene industriepolitiek. De uitdaging voor de industrie is gigantisch. Zo’n strategie moet verder gaan dan het schrijven van rapporten; we moeten juist kiezen voor strategisch investeren in verduurzaming en het opzetten van markten voor groene producten”, aldus Europarlementariër Bas Eickhout. De Commissie ontkwam niet aan een update van de industriestrategie van maart 2020 toen in die maand het coronavirus Europa op haar kop zette. De afgelopen maanden veranderde in heel Europa het denken over staatsschulden en de noodzaak tot Europese investeringen. “Er is nu meer bewustzijn over onze afhankelijkheid van productie in het buitenland. Het is daarom goed dat de Commissie minder is gefixeerd op vrijhandel en juist meer wil kijken naar de geopolitieke positie van de industrie’, aldus Eickhout.

Vorig jaar was GroenLinks kritisch omdat in de strategie de klimaatambities uit de Green Deal onvoldoende werden omgezet in nieuwe, concrete actie. Hoewel het nieuwe Europese klimaatdoel is opgenomen, komt de uitwerking daarvan onvoldoende terug in de nieuwe strategie. Eickhout: “De Commissie wil werken aan zogenaamde transitiepaden voor ecosystemen zoals toerisme en industrie, maar dat lijkt vooralsnog vooral te gaan om overleggen en onderzoeken. De industrie is gebaat bij duidelijkheid. Dus: kies een aantal sectoren en kansrijke industriële clusters, zoals staal of de chemie, waar een plan voor komt om zo snel mogelijk klimaatneutraal te worden.”

Een andere belangrijke uitdaging voor de vergroening van de industrie is het aanjagen van de vraag naar duurzame producten. De afgelopen jaren is er veel focus geweest op de aanbodkant, nu moet ook de vraagkant meer aandacht krijgen. “Dat de Commissie hier nu naar kijkt is een positieve ontwikkeling. Belangrijk is wel dat landen ook blijvend de ruimte hebben om duurzame investeringen te doen om zo mee de vraag op gang te brengen. Die discussie, die samenhangt met de staatssteunregels, wordt volgend jaar nog spannend”, zegt Eickhout.

Met de presentatie van deze industriestrategie legt de Commissie een basis voor haar agenda van de komende jaren. De eerste groene industrieplannen worden verwacht in juli, wanneer de Commissie onder andere de herziening van het Emissiehandelssysteem voor de industrie en nieuwe doelen voor het opwekken van duurzame energie presenteert.