Fractieleiders grotere partijen vandaag bij Tjeenk Willink, twijfel over voorstel hoofdlijnenakkoord

woensdag 21 april 2021, 10:34

DEN HAAG (PDC i) - Vandaag ontvangt informateur Tjeenk Willink i de fractievoorzitters van de grotere partijen voor een tweede keer voor individuele gesprekken over de kabinetsformatie. Gisteren gingen ook de partijleiders van de kleinere partijen voor de tweede maal langs bij de informateur. Het openbaar gemaakte voorstel van Tjeenk Willink om een coalitieakkoord op hoofdlijnen te vormen zal centraal staan in de gesprekken.

Zijn voorstel, dat het politiek inhoudelijke debat moet bevorderen en een meer open bestuursstijl beoogt, werd niet door alle partijen in de Tweede Kamer enthousiast onthaald. De potentiële regeringspartijen vinden het wel een aantrekkelijk voorstel om niet alle afspraken de komende vier jaar dicht te timmeren.

Volgens de Volkskrant zou een hoofdlijnenakkoord vooral een risico inhouden voor linkse partijen bij regeringsdeelname, omdat zij voor belangrijke beleidsonderwerpen afhankelijk zouden zijn van de Tweede Kamer waar rechtse partijen in de meerderheid zijn.

Sommige fractievoorzitters sturen aan op een vroegtijdig vertrek van Tjeenk Willink, omdat ze vinden dat de informateur met dit voorstel zijn boekje te buiten gaat. Partijen zoals PVV i, JA21 i, DENK i en BBB i willen dat er verder gewerkt wordt aan het vertrouwen tussen de fracties en dat de vertrouwenskwestie over demissionair premier Rutte i prioriteit krijgt in de formatiebesprekingen.

Tjeenk Willink ontvangt de fractievoorzitters vandaag in deze volgorde:

Thierry Baudet i (FVD i)

Jesse Klaver i (GroenLinks i)

Lilianne Ploumen i (PvdA i)

Lilian Marijnissen i (SP i)

Wopke Hoekstra i (CDA i)

Geert Wilders i (PVV i)

Sigrid Kaag i (D66 i)

Mark Rutte i (VVD i)

Naar verwachting zal informateur Tjeenk Willink volgende week woensdag 28 april met zijn eindverslag komen.

Bron: de Volkskrant, NOS