Informele videoconferentie van de ministers van Europese Zaken, 20 april 2021 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 20 april 2021, 20:00.

Voornaamste resultaten

Jaarlijkse dialoog over de rechtsstaat

In het kader van de jaarlijkse dialoog over de rechtsstaat hebben de ministers een landspecifieke bespreking gehouden over de ontwikkelingen in 5 lidstaten: Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Ierland en Spanje.

Dit was de tweede landspecifieke bespreking in de Raad, na die van november vorig jaar (over België, Bulgarije, Denemarken, Estland en Tsjechië). Deze exercitie past in een versterkte, meer gestructureerde aanpak voor de verdere verbetering van de rechtsstaat in alle lidstaten, in het kader van de Raadsconclusies van 2014, waarbij de dialoog tot stand werd gebracht.

Ana Paula Zacarias, staatssecretaris voor Europese Zaken van Portugal

Algemeen doel is de rechtsstaat in de Europese Unie verder te verbeteren. Het gaat onder meer om het versterken van onafhankelijke rechts­stelsels, het opzetten van doeltreffende kaders ter bestrijding van corruptie die transparantie en verantwoordings­plicht bevorderen, het instellen van waarborgen voor media­pluralisme, andere kwesties in verband met controle­mechanismen en het dichter bij het besluitvormings­proces brengen van de burgers. De dialoog maakt een open en constructief debat mogelijk over de rechtsstaat in alle lidstaten.

Ana Paula Zacarias, staatssecretaris voor Europese Zaken van Portugal

Eerste jaarverslag over de situatie op het gebied van de rechtsstaat in de Europese Unie, 30 september 2020 (Europese Commissie)

Raad Algemene Zaken, 13 oktober 2020

Videoconferentie van de ministers van Europese Zaken, 17 november 2020

Betrekkingen EU-VK

De ministers bogen zich in het licht van de meest recente gebeurtenissen over de betrekkingen tussen de EU en het VK.

Op 3 maart 2021 deelde het VK mee de volledige toepassing van het Protocol inzake Ierland en Noord-Ierland eenzijdig te zullen uitstellen. Op 15 maart zond de EU het VK een aanmaningsbrief wegens schending van de materiële bepalingen van het protocol en niet-nakoming van de verplichting inzake goede trouw, evenals een politieke brief waarin de Britse regering werd verzocht dit te corrigeren. Tegelijk zijn er op technisch niveau contacten tussen de EU en het VK om snelle pragmatische oplossingen te vinden in het kader van het protocol. Op 16 april 2021 had Maroš Šefčovič, vicevoorzitter van de Commissie, in dit verband een informele ontmoeting met Lord David Frost.

In december 2020 bereikten de onderhandelaars van de EU en het VK een akkoord over een handels- en samenwerkings­overeenkomst en over een informatie­beveiligings­overeenkomst, die voorlopig worden toegepast sinds 1 januari 2021. Op 23 februari 2021 besloot de Partnerschapsraad EU-VK de voorlopige toepassing te verlengen tot 30 april 2021 om voldoende tijd te geven voor de juridisch-taalkundige bijwerking van de overeenkomsten. Op 26 februari 2021 vroeg de Raad om de goedkeuring van het Europees Parlement voor zijn besluit tot sluiting van de overeenkomsten.

Verklaring van vicevoorzitter Maroš Šefčovič na zijn ontmoeting met Lord David Frost

Terugtrekkingsakkoord: Commissie stuurt aanmaningsbrief (persbericht Commissie, 15 maart 2021)

Onderhandelingen EU‑VK over toekomstige betrekkingen (achtergrond­informatie)

COVID-19: EU-coördinatie

De ministers maakten de balans van de corona­pandemie en de EU-respons op. Ze bespraken de vaccins, de lopende werkzaamheden omtrent het digitaal groen certificaat, de epidemiologische situatie en de reisbeperkingen.

Op 14 april keurden de ambassadeurs bij de EU het mandaat van de Raad goed om met het Parlement te onderhandelen over het digitaal groen certificaat, dat een veilig vrij verkeer van personen in de EU tijdens de pandemie moet vergemakkelijken. De onderhandelingen - in het kader van de gewone wetgevings­procedure - vinden plaats in mei, en worden afgerond in juni. De lopende technische besprekingen over interoperabele digitale certificaten behoren tot de voorbereidingen voor een gemeenschappelijke aanpak van de geleidelijke opheffing van de beperkingen in de toekomst. Door de ernstige epidemiologische situatie worden de huidige maatregelen, ook betreffende niet-essentiële reizen, voorlopig gehandhaafd.

COVID-19: Raad bepaalt onderhandelings­mandaat voor het digitale groene certificaat

Persmededeling voorzitterschap over solidariteitsvaccins

Videoconferentie van de leden van de Europese Raad, 25 maart 2021

COVID‑19-pandemie: respons van de EU (achtergrond­informatie)

COVID-19: reizen en vervoer - Raad herziet aanbevelingen over COVID‑19-reismaatregelen (achtergrondinformatie)

Uitbreiding en stabilisatie- en associatieproces

Het voorzitterschap gaf informatie over de stand van de uitbreiding en het stabilisatie- en associatieproces, en over zijn voornemens voor de komende maanden.

Belangrijk zijn de onderhandelingen over de IPA III-verordening, de besprekingen over de toepassing van de herziene methode voor de uitbreiding op Montenegro en Servië, en de organisatie van intergouverne­mentele conferenties (IGC's) met kandidaat-lidstaten van de Westelijke Balkan.

Uitbreiding van de EU (achtergrond­informatie)

Conferentie over de toekomst van Europa

De ministers werden door het voorzitterschap geïnformeerd over de Conferentie over de toekomst van Europa, na de eerste twee vergaderingen van het bestuur van de Conferentie.

Deze Conferentie moet de burgers een stem geven in een breed debat over de toekomst van Europa de komende 10 jaar en daarna, ook in het licht van de corona-pandemie.

Conferentie over de toekomst van Europa: burger­platform op 19 april online

Conferentie over de toekomst van Europa: Raad geeft groen licht (persmededeling, 5 maart 2021)

Gezamenlijke verklaring

Conferentie over de toekomst van Europa - herzien standpunt van de Raad (3 februari 2021)

Conferentie over de toekomst van Europa - standpunt van de Raad (24 juni 2020)

Informatie over de zitting

Zitting nr. VTC-EA-200421

Videoconferentie

20 april 2021

10:00

Vooraf (documenten)

Agenda Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Na afloop (documenten)

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN