Beter klimaatbeleid nodig voor digitalisering

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op dinsdag 20 april 2021.

Op initiatief van Kim van Sparrentak, roepen 50 Europarlementariërs de Europese Commissie op om met betere regels te komen om de milieu-impact van de ICT-sector te verkleinen. Deze sector is verantwoordelijk voor 9% van het wereldwijde elektriciteitsverbruik en meer dan 3% van de wereldwijde CO2-uitstoot.

Kim van Sparrentak

Kim van Sparrentak @kimvsparrentak

Europarlementariër

Kim van Sparrentak: “De Commissie heeft twee prioriteiten: digitalisering en klimaat. Maar als het gaat om duidelijke milieuregels voor de ICT-sector, geeft de Commissie niet thuis. Als we digitaliseren zonder de ICT-sector te verduurzamen halen we onze klimaatdoelen nooit.”In de gezamenlijke brief doen Europarlementariërs van de Europese Groenen, de Sociaaldemocraten en de Christendemocraten de volgende voorstellen:

  • Verplicht techbedrijven om hun milieu-impact te rapporteren, met harde, kwantificeerbare cijfers en laat bedrijven daarbij dezelfde standaarden gebruiken, wat nu niet het geval is.
  • Maak het delen van data voor het klimaat verplicht.
  • Kom met wetgeving voor duurzame en circulaire datacentra.

Van Sparrentak: “Digitalisering wordt nog te vaak gezien als dé oplossing voor het klimaatprobleem, maar daarbij wordt de klimaatimpact van de digitale sector vaak genegeerd. Verplicht data delen, zodat we productieprocessen zuiniger kunnen maken of de vraag en aanbod van energie beter kunnen voorspellen zou een goede stap zijn. Maar we missen het grotere plaatje als we geen limieten stellen aan de groeiende milieu-impact en energieverbruik van de techsector."

De brief roept ook op tot wetgeving op duurzame en circulaire datacentra. Datacentra slurpen energie en het koelen van datacenters vervuilt lokaal drinkwater. Van Sparrentak: “Beloftes om de restwarmte van datacentra circulair te gebruiken worden nu al vaak niet waargemaakt. Als de afspraken vrijwillig blijven, zijn we compleet afhankelijk van de wil van bedrijven. We hebben regels nodig die we kunnen handhaven om ervoor te zorgen dat datacentra daadwerkelijk circulair en duurzaam worden.”

Aanstaande woensdag presenteert de Commissie wetgevingsvoorstellen over kunstmatige intelligentie en het rapporteren van milieu-impact door grote databedrijven. Later dit jaar komt de Commissie met voorstellen over het delen van data. Er is nog geen wetgeving voor duurzame en circulaire datacentra aangekondigd.

Lees de brief hier.