Resultaten en bevindingen van de consultatie

1.

Kerngegevens

Document­datum 26-02-2021
Publicatie­datum 19-04-2021
Externe link originele PDF
Originele document in PDF

2.

Tekst

Hoofdlijnenverslag van de internetconsultatie

Wijzigingsregeling Activiteitenregeling milieubeheer en Regeling

bodemkwaliteit

(Internetconsultatie van 26 februari tot en met 8 april 2021)

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging van de Activiteitenregeling milieubeheer voor. De wijzigingsregeling betreft regulier onderhoud aan de Activiteitenregeling. De wijzigingen zijn gericht op het actueel houden van de Activiteitenregeling en daarmee op het behoud van een goede uitvoerbaarheid en naleefbaarheid van de Activiteitenregeling.

Doel van de regeling

Met deze wijzigingsregeling wordt er met name voor gezorgd dat de normen waarnaar de Activiteitenregeling verwijst zo actueel mogelijk zijn.

Verwachte effecten van de regeling voor de doelgroepen

Door deze wijzigingsregeling wordt met name de Activiteitenregeling milieubeheer geactualiseerd. Wat betreft de bestuurlijke lasten voor overheden kan ervan worden uitgegaan dat er geen lasten voor de noodzakelijke kennisname van dit besluit zijn, omdat gemeenten en waterschappen al bekend zijn met de Activiteitenregeling.

De veranderingen die deze wijzigingsregeling aanbrengt, zijn niet van toepassing op burgers en zullen dan ook geen gevolgen hebben voor hun administratieve lasten.

De internetconsultatie

Er kon worden gereageerd op deze regeling en de toelichting. Er is in totaal één (gezamenlijke) reactie ingediend, deze is openbaar. De indieners zijn:

  • • 
    De Vereniging Nederlandse Petroleum Industrie en de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie.

Hoofdlijnen van de inhoudelijke reactie

Hieronder volgen de hoofdlijnen van de reactie, wat uitsluitend de mening van de indieners weergeeft.

Ontbreken CAS-nummers

  • • 
    In bijlage 12a worden ook stoffen opgenomen zonder CAS-nummer. Met het oog op de uitvoerbaarheid van de op te leggen regels wordt verzocht om waar mogelijk de CAS-nummers op te nemen voor stoffen in Bijlage 12a. Dat maakt het overigens ook voor de handhaver gemakkelijker.

Stofgroepen

  • • 
    In Bijlage 12a worden nieuwe stoffengroepen aangemerkt als ZZS waaronder 'verbindingen' met een bepaalde ZZS, ook weer zonder CAS-nummer. Omdat bijlage 12a de stoffen bevat die in ieder geval ZZS zijn betekent dit dat elke verbinding op de lijst als ZZS wordt beschouwd. Het betekent dat er veel meer test- en analyse capaciteit en bijbehorend technologisch gespecialiseerd personeel vereist is om alle verbindingen als ZZS te definiëren, zeker voor stoffen zonder CAS-nummer. Daarom is het voor de uitvoerbaarheid en controleerbaarheid wenselijk (gezien de steeds groeiende hoeveelheid ZZS stoffen) om waar mogelijk specifieke stoffen en waar beschikbaar met CAS-nummer toe te voegen in plaats van verbindingen.

Reactie ministerie IenW:

Bij elke wijziging van de Activiteitenregeling milieubeheer wordt gekeken of er van stoffen in deze lijst een Cas-nummer bekend is en wordt de tabel daarop aangepast.

Met deze laatste wijziging is dat duidelijker zichtbaar omdat de bestaande groepsnotaties zoals 'lood en loodverbindingen' zonder Cas-nummer, met deze wijziging zijn gesplitst in 'lood' met Cas-nummer en 'loodverbindingen' helaas nog zonder Cas-nummer.

De bedoelde stofgroep-notaties stonden al in de Activiteitenregeling en met deze wijziging ontstaat geen extra regeldruk ofwel nalevingslasten voor bedrijven.

Wat betreft de metaalverbindingen is het soms eenvoudiger in de uitvoeringspraktijk om alle bij een proces vrijgekomen verwante stoffen, zoals 'loodverbindingen', als groep te melden. Ook de maatregelen die genomen moeten worden om emissies van dergelijke verwante stoffen terug te dringen, zijn vaak hetzelfde voor de gehele stofgroep.

Zodra van een stofgroep een Cas-nummer bekend is, zal dat in de tabel worden opgenomen.

2

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.