Besluit 2021/624 - Standpunt EU in de Gemengde Commissie die is ingesteld bij de Overeenkomst tussen de EEG, Oostenrijk, Finland, IJsland, Noorwegen, Zweden en Zwitserland betreffende een gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer, met betrekking tot wijzigingen van de aanhangsels I en III van die overeenkomst

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 16 april 2021 gepubliceerd en is op 12 april 2021 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2021/624 van de Raad van 12 april 2021 betreffende het standpunt dat namens de Europese Unie moet worden ingenomen in de Gemengde Commissie die is ingesteld bij de Overeenkomst tussen de Europese Economische Gemeenschap, de Republiek Oostenrijk, de Republiek Finland, de Republiek IJsland, het Koninkrijk Noorwegen, het Koninkrijk Zweden en de Zwitserse Bondsstaat betreffende een gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer, met betrekking tot wijzigingen van de aanhangsels I en III van die overeenkomst

officiële Engelstalige titel

Council Decision (EU) 2021/624 of 12 April 2021 on the position to be taken on behalf of the European Union within the Joint Committee established by the Convention between the European Economic Community, the Republic of Austria, the Republic of Finland, the Republic of Iceland, the Kingdom of Norway, the Kingdom of Sweden and the Swiss Confederation, on a common transit procedure as regards amendments of Appendices I and III to that Convention
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2021/624
Origineel voorstel COM(2021)6 NLEN
Celex-nummer i 32021D0624

3.

Key dates

Document 12-04-2021; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 16-04-2021; PB L 131 p. 168-169
Inwerkingtreding 12-04-2021; in werking datum document zie art 2
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

16.4.2021   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 131/168

 

BESLUIT (EU) 2021/624 VAN DE RAAD

van 12 april 2021

betreffende het standpunt dat namens de Europese Unie moet worden ingenomen in de Gemengde Commissie die is ingesteld bij de Overeenkomst tussen de Europese Economische Gemeenschap, de Republiek Oostenrijk, de Republiek Finland, de Republiek IJsland, het Koninkrijk Noorwegen, het Koninkrijk Zweden en de Zwitserse Bondsstaat betreffende een gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer, met betrekking tot wijzigingen van de aanhangsels I en III van die overeenkomst

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 207, lid 4, eerste alinea, in samenhang met artikel 218, lid 9,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De Overeenkomst tussen de Europese Economische Gemeenschap de Republiek Oostenrijk, de Republiek Finland, de Republiek IJsland, het Koninkrijk Noorwegen, het Koninkrijk Zweden en de Zwitserse Bondsstaat betreffende een gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer (1) (“de overeenkomst”) is gesloten op 20 mei 1987 en in werking getreden op 1 januari 1988.

 

(2)

Krachtens artikel 15, lid 3, onder a), van de overeenkomst dient de bij de overeenkomst ingestelde Gemengde Commissie bij besluit wijzigingen in de aanhangsels van de overeenkomst vast te stellen.

 

(3)

De Gemengde Commissie zal begin 2021 een besluit nemen betreffende de wijziging van de aanhangsels I en III van de overeenkomst.

 

(4)

Artikel 311 van Uitvoeringsverordening (EU) 2015/2447 van de Commissie (2) (de “uitvoeringsverordening”), dat betrekking heeft op het verzoek om overdracht van de invordering van de douaneschuld, is gewijzigd bij Uitvoeringsverordening (EU) 2019/1394 van de Commissie (3). Artikel 50 van aanhangsel I van de overeenkomst, waarin artikel 311 van de uitvoeringsverordening is overgenomen, moet daarom dienovereenkomstig worden gewijzigd.

 

(5)

Bijlage 72-04 bij de uitvoeringsverordening, over de bedrijfscontinuïteitsprocedure voor Uniedouanevervoer, is gewijzigd bij Uitvoeringsverordening (EU) 2020/893 van de Commissie (4). De geldigheid van de papieren certificaten van doorlopende zekerheid en van ontheffing van zekerheidstelling is verlengd om de bedrijfscontinuïteitsprocedure in douanevervoer flexibeler te maken en de formaliteiten en kosten voor douaneautoriteiten te beperken. Artikel 79 van aanhangsel I van de overeenkomst en punt 19.3 van hoofdstuk III van bijlage II bij aanhangsel I van de overeenkomst, waarin punt 19.3 van hoofdstuk III van deel I van bijlage 72-04 bij de uitvoeringsverordening is overgenomen, moeten daarom dienovereenkomstig worden gewijzigd.

 

(6)

Zodra het douanewetboek van de Unie niet langer van toepassing is op en in het Verenigd Koninkrijk met uitzondering van Noord-Ierland, treedt het Verenigd Koninkrijk als een afzonderlijke partij (5) tot de overeenkomst toe en wordt het Protocol inzake Ierland/Noord-Ierland, dat integrerend deel uitmaakt van het Akkoord inzake de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland uit de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie (6), van toepassing. De overeenkomst bevat verwijzingen naar de namen van de lidstaten van de Europese Unie en de landen die deelnemen aan het gemeenschappelijk douanevervoer, alsook naar de desbetreffende landcodes. Aanhangsel III van de overeenkomst moet derhalve gewijzigd worden om duidelijk te maken dat het Verenigd Koninkrijk een land is dat deelneemt aan het gemeenschappelijk douanevervoer, en dat het douanewetboek van de Unie, met name wat betreft de bepalingen inzake zekerheidstelling, van toepassing is in Noord-Ierland.

 

(7)

Het is passend het standpunt te bepalen dat...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.