Europees Solidariteitskorps 2021-2027: Eerste oproep tot het indienen van voorstellen om vrijwilligerswerk voor jongeren te ondersteunen

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op donderdag 15 april 2021.

De Commissie heeft vandaag de eerste oproep tot het indienen van voorstellen gepubliceerd in het kader van het nieuw Europees Solidariteitskorps 2021-2027. Het Europees Solidariteitskorps verleent steun aan jongeren die in de EU of elders vrijwilligerswerk willen doen op een verscheidenheid van gebieden: van het helpen van mensen in nood tot het ondersteunen van acties ter bescherming van de gezondheid of het milieu. Dit jaar geniet het thema gezondheid prioriteit: vrijwilligers zullen worden ingezet bij projecten om gezondheidsproblemen aan te pakken (bijvoorbeeld de gevolgen van de COVID-19-pandemie) en het herstel te bevorderen.

Met een eigen begroting van ruim 1 miljard euro voor de periode 2021-2027 biedt het nieuwe programma aan ten minste 275 000 jongeren de kans om maatschappelijke en humanitaire problemen aan te pakken via vrijwilligerswerk of door hun eigen solidariteitsprojecten op te zetten. Voor het eerste programmajaar is meer dan 138 miljoen euro beschikbaar. Vanaf volgend jaar biedt het programma jongeren ook de mogelijkheid om wereldwijd als vrijwilliger deel te nemen aan humanitaire acties om zo humanitaire problemen in veilige derde landen aan te pakken en er de hulpacties van de EU te ondersteunen.

Volgens Margaritis Schinas i, vicevoorzitter voor de bevordering van onze Europese levenswijze, “neemt solidariteit binnen de EU en met onze partners wereldwijd een centrale plaats in het Europese project in. Onze Europese levenswijze laat onze jongere generaties zien dat we samen sterker zijn. Dit is wat ze hebben ervaren en wat ze kunnen delen via de mogelijkheden die het Europees Solidariteitskorps biedt. Door vrijwilligerswerk centraal te stellen biedt dit programma jongeren de mogelijkheid maatschappelijk actief en trouw aan onze waarden te zijn en voor echte veranderingen te zorgen.”

Volgens Mariya Gabriel i, commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd, “hebben jongeren de samenleving veel te bieden. We willen hen - op een leeftijd waarop alles mogelijk lijkt - aanmoedigen om actief en solidair te zijn en hun tijd, inzet en passie te wijden aan wat hen na aan het hart ligt. Deelname aan het Europees Solidariteitskorps is ook een gelegenheid van onschatbare waarde om ervaringen op te doen en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Dit jaar, waarin bijzondere aandacht wordt geschonken aan activiteiten en projecten op het gebied van gezondheidspreventie en -ondersteuning, hopen we ook vrijwilligers te kunnen inzetten bij onze gezamenlijke inspanningen om de COVID-19-pandemie te bestrijden.”

Het nieuw Europees Solidariteitskorps ondersteunt een aantal overkoepelende politieke prioriteiten van de EU en maakt het voor organisaties en jongeren gemakkelijker om zich achter deze prioriteiten te scharen. Er wordt bijzondere aandacht geschonken aan vier thema's:

  • de bevordering van inclusie en diversiteit;
  • de “vergroening” van projecten en de bevordering van ecologisch duurzaam en verantwoord gedrag onder deelnemers en deelnemende organisaties;
  • steun voor de digitale transitie via projecten en activiteiten die digitale vaardigheden stimuleren, digitale geletterdheid bevorderen en het inzicht in de risico's en de mogelijkheden van digitale technologie ontwikkelen;
  • de bevordering van de deelname van jongeren aan democratische processen en burgerparticipatie.

Naast deze vier thema's beschikt het programma over de nodige flexibiliteit om jaarlijkse prioriteiten toe te voegen en dringende problemen aan te pakken. Dit jaar bijvoorbeeld geniet het thema gezondheid prioriteit.

Om aan het Europees Solidariteitskorps deel te nemen moeten organisaties een kwaliteitskeurmerk verwerven waaruit blijkt dat ze hoogwaardige solidariteitsactiviteiten uitvoeren in overeenstemming met de beginselen, de doelstellingen en de vereisten van het programma. Alle publieke of particuliere organen kunnen financiering aanvragen met de hulp van de nationale agentschappen van het Europees Solidariteitskorps, die gevestigd zijn in alle EU-lidstaten en in alle met het programma geassocieerde landen buiten de EU (IJsland, Liechtenstein, Turkije en de Republiek Noord-Macedonië). Daarnaast kunnen groepen jongeren die op de portaalsite van het Europees Solidariteitskorps zijn geregistreerd, rechtstreeks financiering aanvragen voor door hen ontwikkelde en geleide solidariteitsprojecten.

De aanvraagperiode voor beide oproepen in het kader van het nieuwe programma 2021-2027 loopt van 15 april tot en met 5 oktober 2021. Aanvragen voor het kwaliteitskeurmerk voor vrijwilligerswerk in het kader van solidariteitsactiviteiten kunnen te allen tijde worden ingediend. De uiterste datum voor het aanvragen van het kwaliteitskeurmerk voor humanitaire vrijwilligersactiviteiten is 22 september 2021.

Achtergrondinformatie

Het Europees Solidariteitskorps is in december 2016 opgericht en het programma wordt sinds oktober 2018 door de EU gefinancierd met een operationele begroting van 375,6 miljoen euro voor de periode 2018-2020. Via vrijwilligerswerk kunnen jongeren van 18 tot en met 30 jaar (tot en met 35 jaar voor humanitaire activiteiten) deelnemen aan de dagelijkse werkzaamheden van organisaties die zich inzetten voor het welzijn van gemeenschappen.

Tot dusver hebben 275 000 jongeren zich bij het Europees Solidariteitskorps aangesloten en ongeveer 50 000 jongeren hebben al aan activiteiten deelgenomen. Vanwege het succes van het initiatief worden de activiteiten van het Europees Solidariteitskorps in 2021-2027 voortgezet en uitgebreid tot vrijwilligerswerk in het kader van humanitaire hulp van de EU.

Vrijwilligersprojecten bieden jongeren de kans aan solidariteitsactiviteiten deel te nemen en lokale gemeenschappen bij te staan. De vrijwilligers kunnen actief zijn in het land waar ze wonen (in eigen land) of in een ander land (grensoverschrijdend). Jongeren kunnen gedurende maximaal 12 maanden individueel of in teams vrijwilligerswerk doen.

Het kwaliteitskeurmerk bewijst dat een organisatie bereid en in staat is hoogwaardige solidariteitsactiviteiten uit te voeren in overeenstemming met de beginselen, de doelstellingen en de kwaliteitsnormen van het Europees Solidariteitskorps. Alleen organisaties met een kwaliteitskeurmerk kunnen aan vrijwilligersactiviteiten deelnemen.

Een solidariteitsproject is een solidariteitsactiviteit zonder winstoogmerk die jongeren zelf op eigen initiatief ontwikkelen en uitvoeren gedurende een periode van 2 tot 12 maanden. Doel van solidariteitsprojecten is belangrijke problemen binnen gemeenschappen aan te pakken.

Meer informatie

Factsheet

Oproep tot het indienen van voorstellen

Website