Informateur Tjeenk Willink: 'geen dichtgetimmerd regeerakkoord, dat hindert de tegenmacht'

donderdag 8 april 2021, 8:45

DEN HAAG (PDC i) - Informateur Herman Tjeenk Willink i begint vandaag met zijn eerste informatiegesprekken met fractievoorzitters. Hij begint, anders dan de voormalige verkenners, met de kleinste partij: een gesprek met Sylvana Simons i van BIJ1 om 09.00 uur. Vervolgens werkt Tjeenk Willink alle partijen van klein naar groot af, met als laatste Sigrid Kaag i (D66) en Mark Rutte i (VVD) op vrijdagmiddag.

De informateur zei in een persconferentie gisteren zich nog niet bezig te gaan houden met de vraag welke partijen samen een kabinet zouden willen vormen. Ook zijn beleidsonderwerpen nog niet aan de orde. Volgens Tjeenk Willink gaat "het eerst om het proces, om te kijken hoe het nu verder moet." Hierbij gaat hij eerst inventariseren hoe het gesteld is met het onderlinge vertrouwen tussen de partijen, en hoe eventuele hindernissen verholpen kunnen worden.

Verder zei Tjeenk Willink twee opdrachten gekregen te hebben als informateur: uitzoeken hoe een nieuw kabinet gevormd zou kunnen worden en bekijken hoe een andere bestuurscultuur bereikt wordt. Tjeenk Willink stelt dat er nood is voor een betere relatie tussen de regering en het parlement, met meer tegenmacht. Hierbij zou een dichtgetimmerd regeerakkoord i vermeden moeten worden.

Tabel: Agenda van de gesprekken op donderdag 8 april en vrijdag 9 april 2021 van informateur Tjeenk Willink met de fractievoorzitters uit de Tweede Kamer

Donderdag 8 april

Vrijdag 9 april

Sylvana Simons i

Thierry Baudet i

Caroline van der Plas i

Jesse Klaver i

Farid Azarkan i

Lilianne Ploumen i

Kees van der Staaij i

Lilian Marijnissen i

Joost Eerdmans i

Geert Wilders i

Laurens Dassen i

Wopke Hoekstra i

Gert Jan Segers i

Sigrid Kaag i

Esther Ouwehand i

Mark Rutte i

Liane den Haan i

 

Bron: NOS, ANP.