Melk en land­bouwgif verhogen risico op Parkinson

Met dank overgenomen van Partij voor de Dieren (PvdD) i, gepubliceerd op woensdag 7 april 2021.

7 april 2021

Het wetenschappelijke verband tussen de levenslange consumptie van melkproducten en een verhoogd risico op de ontwikkeling van de ziekte van Parkinson [1] baart de Partij voor de Dieren grote zorgen. Tweede Kamerlid Leonie Vestering stelt daarom schriftelijke vragen aan demissionair minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit: wordt dit veroorzaakt door de koemelk zelf, of door het landbouwgif dat via het veevoer in de melk terecht komt?

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat koeienmest vol resten van landbouwgif zitten.[2] Dit kan worden verklaard door de gifresten in het voer dat de koeien eten. Vestering: “Als de gifresten via het voer in de mest terecht komen, is het aannemelijk dat het ook in de melk terecht komt. Ik wil van de minister weten of hierop getoetst wordt en wat het mogelijke effect van het gif is op de ontwikkeling van de ziekte van Parkinson.”

Tevens wijst de Partij voor de Dieren erop dat er geen limieten zijn gesteld aan de hoeveelheid gifresten die op veevoer aanwezig mogen zijn. Die limieten moeten zo snel mogelijk gesteld worden. Tot slot pleit de Partij voor de Dieren voor een herbeoordeling van alle soorten landbouwgif die momenteel op de markt zijn op de neurologische effecten, waar de ziekte van Parkinson ook onder valt. Vestering: "Stoffen die een risico vormen dienen direct van de markt gehaald te worden. Het is niet uit te leggen om willens en wetens gifstoffen te blijven gebruiken die een bewezen negatief effect hebben op onze gezondheid."

[1] https://www.ad.nl/gezond/verho...

[2] https://www.wecf.org/nl/wp-content/uploads/2019/10/onderzoek-mogelijke-relaties-afname-weidevogels-en-bestrijdingsmiddelen-2.pdf