Sigrid Kaag tijdens het debat over de mislukte verkenning

Met dank overgenomen van Democraten 66 (D66) i, gepubliceerd op donderdag 1 april 2021.

De Tweede Kamer debatteerde over de ontstane situatie na de mislukte verkenning op weg naar een nieuw kabinet. D66-leider Sigrid Kaag voerde namens D66 het woord. Haar hele spreektekst lees je hier.

01.04.2021

De verkenning is mislukt

Twee weken geleden ging Nederland naar de stembus. Middenin een pandemie, in de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog.

De kiezers gaven ons hun stem, in het vertrouwen dat daar met de grootst mogelijke zorgvuldigheid mee om wordt gegaan, vanaf de eerste dag na de verkiezingen. De inhoudelijke uitdagingen zijn groot en de vorming van een kabinet is vaak ingewikkeld. Maar wat in ieder geval in onze macht lag - of leek te liggen - was een correct proces.

Dat is mislukt. Dat hebben we met elkaar besproken. Terwijl Nederland hoopte dat we ons direct zouden concentreren op de grote opgaven - het economisch herstel, een echte aanpak van de de klimaatcrisis, de kansencrisis in het onderwijs, de ongelijkheid in de maatschappij en de gestage afbrokkeling van de rechtsstaat - zien ze dat sommige vertegenwoordigers naar de verkenners gingen om te praten over de posities van andere politici.