CDA stelt vragen Europese Commissie over verwoeste sloppenwijk seizoenarbeiders Spanje

Met dank overgenomen van J.J.M. (Jeroen) Lenaers i, gepubliceerd op maandag 29 maart 2021.

In februari werd een sloppenwijk voor seizoenarbeiders in het zuiden van Spanje bij Palos De La Frontera verwoest door een brand. Vele honderden mensen raakte hierdoor hun woning kwijt. Deze veelal arbeidsmigranten hebben nog steeds geen fatsoenlijke woonruimte en leven onder erbarmelijke omstandigheden. Europarlementariër Jeroen Lenaers (CDA) heeft schriftelijke vragen gesteld aan de Europese Commissie over deze zorgelijke situatie.

“De schokkende beelden uit Spanje laten maar weer eens zien dat het nog te vaak misgaat bij de woon- en werkomstandigheden van seizoenwerkers. Het is van groot belang voor de agrarische sector om op piekmomenten in het seizoen zoveel mogelijk mensen aan het werk te zetten. Daar zijn arbeidsmigranten op de Europese arbeidsmarkt voor nodig, maar ook Europese regels die zorgen voor fatsoenlijke woon- en werkomstandigheden. Eén van de voorwaarden die we in de EU stellen is dat seizoenarbeiders passende huisvesting hebben die een goede levensstandaard moet garanderen. Het krottenkamp in Zuid-Spanje is verre van een fatsoenlijke woonplek. Het is beschamend dat mensen op die manier voor hun woonplek moeten zorgen. Tegen dit soort praktijken moet harder worden opgetreden om seizoenwerkers te beschermen tegen uitbuiting.”

“De situatie waarin deze arbeidsmigranten wonen en werken zorgt bovendien voor oneerlijke concurrentie voor Europese boeren die wél fatsoenlijk voor hun medewerkers zorgen. Werkgevers die hier lak aan hebben en hierop bezuinigen, kunnen hun producten, zoals bijvoorbeeld aardbeien, voor een lagere prijs op de Europese markt brengen dan bijvoorbeeld Nederlandse fruittelers die goede arbeids- en huisvestingsomstandigheden voor seizoenarbeiders regelen. Ik heb de Europese Commissie daarom gevraagd of ze van plan zijn actie te ondernemen om te zorgen voor fatsoenlijke woon- en werkomstandigheden” aldus Lenaers.