Europese Commissie moet betalingen aan Babis nu eindelijk stoppen

Met dank overgenomen van Partij van de Arbeid (PvdA) i, gepubliceerd op maandag 22 maart 2021.

De Europese Commissie eindelijk in actie komt om de belangenverstrengeling van de Tsjechische premier Andrej Babis te stoppen. Zijn bedrijf Agrofert is een van de grootste Tsjechische ontvangers van Europese landbouwfondsen.

Op die manier profiteert Babis direct van de besluiten die hij aan Europese vergadertafels neemt. De Commissie doet al meer dan twee jaar onderzoek naar deze situatie, maar komt maar niet in actie. Ik wil weten: wanneer gaat de Commissie hier nu eindelijk iets aan doen? Zolang Babis landbouwfondsen als pinautomaat kan gebruiken, moet de Commissie geen geld meer overmaken en moet het de rest terughalen. En als de Commissie eindelijk definitief vaststelt dat sprake is van belangenverstrengeling, moet Babis kiezen: aftreden als premier of zijn bedrijf verkopen. Die eis sprak het Parlement eerder ook al uit. De begrotingscontrole(CONT) commissie schaarde zich achter mijn voorstel bij de goedkeuring van de Commissie- en agentschapsbegrotingen over 2019.

Ook mijn oproep aan de Europese Commissie en lidstaten om meer inzicht te geven in de eindbegunstigden van landbouwfondsen, werd aangenomen.

Ook mijn oproep aan de Europese Commissie en lidstaten om meer inzicht te geven in de eindbegunstigden van landbouwfondsen, werd aangenomen. Nu is nog vaak te onduidelijk wie wat ontvangt aan landbouwgeld. Er is alleen informatie beschikbaar over wie in eerste instantie geld krijgt, maar in een aantal lidstaten schuilt daarachter vaak een andere begunstigde. Zo kan landbouwgeld oligarchen in stand houden, zoals we nu zien in het Hongarije van Orban. De Commissie moet daarom alle informatie over de ontvangers van landbouwgeld in een openbare database zetten. En de Commissie moet in gesprek gaan met de lidstaten om meer inzicht te geven in de eindbegunstigden. Dan is makkelijker te achterhalen of sprake is van corruptie, fraude en financiële wanpraktijken met Europees belastinggeld.

De lijst is lang, en de vele misstanden bij Frontex verdienen een duidelijk signaal vanuit het Parlement.

Uitstel kwijting Frontex

De CONT-commissie beveelt het Parlement aan om kwijting op de begroting van Europees Grens- en kustwachtagentschap Frontex uit te stellen. Bij Frontex zijn veel problemen aan het licht gekomen, zoals de mogelijke betrokkenheid van het agentschap bij illegale pushbacks van asielzoekers. Ook is Frontex niet transparant genoeg over ontmoetingen met de wapenlobby. En het agentschap is veel te langzaam met het aanstellen van onafhankelijke toezichthouders op mensenrechten. De lijst is lang, en de vele misstanden bij Frontex verdienen een duidelijk signaal vanuit het Parlement. Oproepen van Wolters aan Frontex om mee te werken aan de verschillende onderzoeken van het Parlement en Europees bureau voor fraudebestrijding OLAF, konden in de CONT-commissie dan ook op steun rekenen.

De laatste week van april wordt er plenair gestemd in het Parlement over de kwijting van de begrotingen van alle EU-instituties.