BoerBurgerBeweging (BBB)

Met dank overgenomen van Parlement.com.
Logo BBB

De BoerBurgerBeweging (BBB) is een politieke partij die zich expliciet focust op mensen buiten de Randstad. De partij werd op 1 november 2019 opgericht. Politiek leider is Caroline van der Plas .

De partij heeft momenteel 4 zetels in de Tweede Kamer en 16 zetels in de Eerste Kamer. De partij zetelt niet in het Europees Parlement.

De BBB zit in de oppositie.

1.

Kerngegevens BBB

Partijnaam

BoerBurgerBeweging (BBB)

Datum van oprichting

1 november 2019

Website

www.boerburgerbeweging.nl

Politiek leider

Caroline van der Plas

Partijvoorzitter

Erik Stegink

Wetenschappelijk instituut

-

Scholingsinstituut

-

Jongerenorganisatie

BBB Jong i

Ledental per 1 januari 2023

10.822

Europese partij

-

2.

Zetels

Orgaan

Aantal

Fractievoorzitter

Tweede Kamer

4 zetels i

Caroline van der Plas

Eerste Kamer

16 zetels

Ilona Lagas-Meijer

Europees Parlement

0 zetels

-

3.

BBB en de Tweede Kamerverkiezingen

Jaar

Lijsttrekker

Programma

Zetels

Percentage

Regering of oppositie

2021

Caroline van der Plas

'Gezond verstand voor een gezond plattela nd'

1

1,0%

Oppositie, kabinet-Rutte IV

4.

BBB en de Eerste Kamerverkiezingen

Jaar

Lijsttrekker

Kandidaten

Zetels

Percentage

2023

Ilona Lagas-Meijer

Lijst 2023

16

*

  • nog niet bekend

5.

Beginselen

De BBB is een beweging die wil bijdragen aan duurzame land- en tuinbouw en komt op voor de belangen van de agrarische sector en voor een vitaal platteland. Zij vindt dat andere partijen en het overheidsbeleid zich te veel richten op grote steden en de Randstad.

6.

Bestuursvorm

De BBB is een ledenpartij, waarbij de ALV het hoogste orgaan is. De dagelijkse gang van zaken wordt geleid door het bestuur, waarvan Erik Stegink de voorzitter is.

7.

Historische ontwikkeling

De BoerBurgerBeweging is een initiatief dat oorspronkelijk is gestart via social media. Vanuit de #BoerBurgerTweet, en een Facebookgroep met ruim 20.000 volgers, begon de eerste organisatie van de partij. Hier kwam een beweging uit voort die de BoerBurgerBeweging is gaan heten. In 2019 is de partij uiteindelijk opgericht. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 won de partij voor het eerst een zetel in de Tweede Kamer.

Na 2021 groeide de partij snel. Bij de Provinciale Statenverkiezingen van 2023 werd de BBB de grootste partij. Daardoor kwam de BBB met 16 zetels binnen in de Eerste Kamer. In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2023 verbonden diverse prominenten van andere partijen zich aan de BBB. Zo kwam Mona Keijzer over van het CDA. In de Tweede Kamer stapten Derk Jan Eppink i, Nicki Pouw-Verweij i en Lilian Helder i over naar de BBB, waarmee het zetelaantal op vier kwam.